Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii!

(Rom,.13, 12)

Crește numărul de cutremure în lume?

După fiecare mare cutremur sau alt cataclism, în ultimele decenii, s-a discutat despre creșterea globală a numărului de dezastre naturale. Mulți lideri religioși consideră că Biblia profetizează o înmulțire a numărului de cutremure care să arate că sfârșitul lumii este aproape.

În ultimii 30 de ani, lumea a avut parte de o medie de 615 catastrofe pe an, 66.000 de victime și 95 de miliarde de dolari pagube anuale, conform unui raport amplu dat publicității în ianuarie 2011 de firma de asigurări Munich Re. În 2010, 950 de catastofe naturale au provocat aproape 295.000 de victime și pagube de 130 de miliarde de dolari, cu mult peste media ultimilor 30 de ani. E clar că dacă eliminăm din statistică pe cei peste 222.000 de morți în Haiti și cele 30 de miliarde de dolari, pagube în Chile, diferențele dintre anul 2010 și media anuală aproape dispar în dreptul numărului de victime și al pagubelor materiale.

Cutremur Japonia Totuși, o creștere în ultimele decenii a dezastrelor naturale de tip inundație, furtuni, temperaturi extreme este vizibilă și, în general, recunoscută (vezi graficele de la finalul articolului). Avem oare și o creștere reală a numărului de cutremure la nivel global?


Una dintre cele mai citate surse cu privire la creșterea numărului de cutremure este United States Geological Survey (USGS). Rapoartele USGS arată o curbă clar ascendentă a numărului de cutremure raportate. Iată însă ce răspund specialiștii de la USGS la întrebarea: Crește într-adevăr numărul de cutremure?


„Deși poate părea că avem mai multe cutremure, de fapt, numărul de cutremure cu magnitudine 7.0, sau mai mare, a rămas în general constant. În ultimii 20 de ani, creșterea clară este de fapt a numărului de cutremure pe care am fost capabili să le înregistrăm în fiecare an. Aceasta se datorează creșterii uriașe a numărului de stații seismografice la nivel global și, de asemenea, îmbunătățirii comunicării globale. În 1931 erau aproximativ 350 de stații care operau în întreaga lume; astăzi, există mai mult de 8.000 de stații și informațiile vin foarte rapid de la aceste stații prin poștă, internet sau satelit.” Aceste schimbări, continuă răspunsul USGS, ne-au permis „să localizăm cutremurele mult mai rapid și, de asemenea, să localizăm multe cutremure mici care nu erau detectate în anii precedenți.” (Vezi, în galeria foto de la finalul articolului, tabelul cu numărul de cutremure și frecvența apariției lor între anii 2000 și 2011.)


Există, deci, o creștere reală a numărului de cutremure la nivel global? Dar de ce este importantă această întrebare sau pentru cine? Pentru unii creștini este importantă pentru că au convingerea că Iisus a prezis o creștere a numărului de cutremure înainte de revenirea Sa și de sfârșitul lumii. Dar Iisus nu a făcut așa ceva. El a spus că pe alocuri, vor fi cutremure de pământ, foamete şi ciume (Matei 24:7), ceea ce nu pare să anunțe o tendință de creștere a numărului cutremurelor de-a lungul mai multor decenii.


Evenimente care au fost adesea considerate ca semne ale sfârșitului, sunt mai degrabă semne ale „veacului acestuia” (Mat 24:3), crede Jon Paulien, teolog specializat în Apocalipsa. Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârşitul tot nu va fi atunci. (...). pe alocuri, vor fi cutremure de pământ, foamete şi ciume. Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor. (Matei 24:6.8)Semnele nu au fost date pentru a stimula speculațiile cu privire la timpul sfârșitului. (...) În schimb, ele ne-au fost date pentru a stimula studiul Bibliei, pentru a trăi cu credință și (...) pentru a ne aminti să veghem în orice moment”, concluzionează Paulien. (Vegheați, dar, pentru că nu știți în ce zi va veni Domnul vostru - Matei 24:42.)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

multumesc

Acatiste

Acatiste speciale

Acatistul Maicii Domnului Vindecatoarea de cancer

Acatistul Maicii Domnului - la icoana sporirea mintii