Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii!

(Rom,.13, 12)

Egalitatea dintre barbat si femeie pe plan international


Promovarea constantă, sistematică şi concertată a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, în accepţiunea actuală a noţiunii, constituie o preocupare de dată relativ recentă pentru comunitatea internaţională, deşi diferite aspecte ale egalităţii între femei şi bărbaţi au fost evocate prin mai multe declaraţii sau tratate internaţionale,
respectiv prin:
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (1948); Convenţia asupra drepturilor politice ale femeii (1952), Convenţia asupra cetăţeniei femeii căsătorite (1957), Convenţia privind consimţământul la căsătorie, vârsta minimă pentru căsătorie şi înregistrarea căsătoriilor (1962); Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale (1966); Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice (1966); Declaraţia privind eliminarea discriminării faţă de femei (1967).
Se poate spune că recunoaşterea legală şi încercarea de protejare a drepturilor femeilor la nivel internaţional a debutat în anul 1919, o dată cu adoptarea Convenţiei nr. 3 privind protecţia maternităţii. Prin adoptarea acestei convenţii, Organizaţia Internaţională a Muncii a devenit prima instituţie internaţională care a adoptat norme cu putere juridică în favoarea drepturilor femeilor şi, prin aceasta, implicit în favoarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Noţiunile de egalitate de şanse şi egalitate de tratament au început să fie utilizate în anul 1958, când Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat Convenţia nr. 111 privind discriminarea în domeniul forţei de muncă şi exercitării profesiei. Aceste noţiuni au continuat însă să fie utilizate pentru multă vreme doar în domeniul relaţiilor de muncă, referindu-se în principal la angajare, condiţii de promovare, formare profesională, concediere.
Un nou mod de abordare, la nivel internaţional, a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi a început după ce Adunarea Generală a O.N.U. a proclamat prima Decadă a femeilor “Egalitate, Dezvoltare, Pace”, în perioada 1975-1985 şi în special o dată cu recunoaşterea drepturilor femeii ca parte inalienabilă a drepturilor omului, la data de 18 decembrie 1979, când Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţa de femei (CEDAW).
Ratificarea Convenţiei, prin care s-au stabilit drepturile sociale, economice şi politice ale femeilor, a constituit un prim pas în promovarea efectivă a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în toate domeniile de activitate, întrucât statele s-au angajat să elaboreze legi noi şi să aplice măsuri şi acţiuni speciale care să permită modificarea structurilor sociale şi culturale care perpetuează formele de discriminare. Pentru a se evalua progresele realizate, statele prezintă periodic rapoarte structurii specializate din cadrul O.N.U.
Calea deschisă o dată cu declararea primei Decade a femeilor – „Egalitate, Dezvoltare, Pace“, a fost urmată de o serie de acţiuni menite să contribuie la îmbunătăţirea continuă a statutului femeilor, astfel încât, într-o perioadă de numai 20 de ani, s-au organizat patru Conferinţe mondiale privind condiţia femeilor în lume.
La cea mai recentă dintre ele – Conferinţa de la Beijing, din 1995 – reprezentanţii a peste 180 de state au adoptat 2 documente fundamentale:
Declaraţia conţinând angajamentele ţărilor participante şi Platforma pentru Acţiune care au adus în atenţia opiniei publice 12 domenii considerate critice pentru condiţia femeilor şi au propus măsuri concrete, pe plan internaţional şi naţional. Guvernele ţărilor participante s-au angajat să aplice toate măsurile necesare pentru îmbunătăţirea condiţiei femeilor care să garanteze realizarea egalităţii de facto între femei şi bărbaţi.
Anul 2000 a constituit un moment de referinţă în analiza şi evaluarea acţiunilor de promovare a egalităţii între femei şi bărbaţi la nivel mondial, prin organizarea unei sesiuni extraordinare a Adunării Generale a ONU cu tema „Femeile în anul 2000. Egalitate între sexe, dezvoltare şi pace pentru secolul XXI“, prilej cu care ţările au prezentat rapoartele referitoare la stadiul aplicării Platformei pentru Acţiune, în cadrul sesiunii speciale „Beijing + 5“.
Concluziile acestei importante reuniuni internaţionale prevăd consolidarea şi continuarea măsurilor aplicate de către statele lumii pentru asigurarea realizării de facto a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

multumesc

Acatiste

Acatiste speciale

Acatistul Maicii Domnului Vindecatoarea de cancer

Acatistul Maicii Domnului - la icoana sporirea mintii