Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii!

(Rom,.13, 12)

Este posibil sa trăieşti o durere pe care o observi la altă persoană dar pe care nu ai experimentat-o?


Este posibil sa trăieşti o durere pe care o observi la altă persoană dar pe care nu ai experimentat-o? Un nou studiu se foloseşte de o tehnică avansată de imagistică cerebrală pentru a încerca sa răspundă la această întrebare. Această cercetare, publicată de Cell Press in ediţia din 29 Ianurie din ziarul Neuron, oferă posibiltatea unei priviri mai de aproape asupra mecanismelor creierului care sunt implicate în procesul de empatie.
Studiile legate de imagistica creierului au arătat tipare similare de activitate cerebrală atunci când subiecţii simt propriile emoţii sau observă aceleaşi emoţii la alţii. S-a spus că pentru o persoană care nu a trecut printr-o anumită emoţie ar fi destul de dificil sa empatizeze direct cu o altă persoană prin mecanisme de oglindire care cer o experienţă anterioară şi, in loc, acea persoană ar trebui să se bazeze pe un proces cognitiv
”Pacienţii cu o lipsă de sensibiltate congenitală (analgia congenitală) oferă o posibilitate unică de a testa acest model de empatie prin explorarea modului în care lipsa reprezentării durerii proprii ar putea influenţa percepţia durerii celorlalţi,” explică autorul Dr. Nicolas Danyinger de la Departamentul Centrului de Neurofiziologie şi Durere din Pitie-Salpetriere Paris, Franţa.
Dr. Danziger si colegii săi au demonstrat anterior că pacienţii cu analgie congenitală au subestimat durerea celorlalţi atunci când lipsea replica emoţională. Şi, în contrast cu subiecţii de control, abilitatea de a cunoaşte în întregime durerea celorlaţi depindea de capacitatea de a empatiza. În acest studiu, cercetătorii s-au folosit de RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) pentru a compara tiparele cerebrale active la pacienţii cu analgie congenitală si la cei de control, care au fost rugaţi să-şi imaginze sentimentele unei persoane dintr-o fotografie a cărei mimică exprima durere.
RMN-ul a arătat că pacienţii cu analgie congenitală aveau o activitate scăzută in zonele vizuale, rezultat ce indică o vagă trezire emoţională la vederea durerii celorlalţi. La aceşti pacienţi, dar nu la cei din grupul de control, capacitatea de a empatiza a prevăzut activarea unor structuri cerebrale mediane ce erau implicate in procese legate de deducerea stărilor emoţionale ale altor persoane.
Aceste rezultate sugerează că în absenţa mecanismelor funcţionale create de experimentarea durerii, pacienţii cu analgie congenitală se pot baza in mod crucial pe capacitatea lor de a-şi imagina durerea altora, având drept semnătură neuronală al acestui proces cognitiv-emoţional activarea regiunilor cerebrale mediane.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

multumesc

Acatiste

Acatiste speciale

Acatistul Maicii Domnului Vindecatoarea de cancer

Acatistul Maicii Domnului - la icoana sporirea mintii