Vladimir Putin, "papusarul"
Premierul rus, fost sef de stat, are o putere de influenta de necontestat. O figura plina de controverse pe scena internationala, Vladimir Putin este cel care sta in spatele tuturor deciziilor Rusiei. Actualul presedinte al tari, Dimitri Medvedev este vazut ca o marioneta a lui Putin, la fel ca multi dintre presedintii fostelor state ale Uniunii Sovietice.
Vladimir Putin a impresionat la summitul NATO din aprilie 2008, care a avut loc al Bucuresti, cand a facut in asa fel ca toate deciziile luate acolo sa fie in folosul Rusiei. Apoi, in iarna lui 2009 a provocat o criza a gazului, ceea ce a speriat statele europene, dependente energetic de Rusia.
Nu intamplator, Putin sustine majoritatea dictatorilor si liderilor autoritari, fiind bun prieten cu presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, si al Belarusului, Alexandr Lukascenko.
Premierul rus l-a facut pana si pe Barack Obama sa se contrazica in declaratii, presedintele american spunand inainte sa-l intalneasca pe Putin ca “acesta se afla cu un picior in trecut”, pentru ca apoi sa afirme ca, de fapt, primul ministru rus este “un om al prezentului”.
Vladimir Putin a fost de multe ori acuzat ca nu respecta drepturile si libertatile cetatenesti in propria sa tara, mai ales libertatea de exprimare.
Oricum, este de asteptat ca el sa candideze iar la alegerile prezidentiale din Rusia. Daca acest lucru se va intampla, victoria este ca si asigurata, ceea ce ar face sa-i consolideze si mai mult puterea.
Barack Obama, revelatia Americii
Presedintele american Barack Obama nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare, fiind, cu siguranta, cel mai carismatic sef de stat la ora actuala. Acesta conduce cea mai mare putere din lume si este iubit si cunoscut in toata lumea pentru mesajele sale pacifiste si pentru noua abordare, diferita de cea a predecesorului sau, George Bush, pe care a adus-o in relatiile internationale.
In acest moment, toti ochii sunt atintiti asupra liderului american, deoarece el trebuie sa ia o serie de decizii importante privind situatia din Afganistan, Iran si Coreea de Nord. Din cauza mandatului sau foarte tanar, Obama trebuie sa-si adapteze discursul si hotararile in functie de cerintele Partidului Democrat din care face parte si a electoratului, care are foarte multe asteptari de la el.
Fiind primul presedinte american de culoare, Obama trebuie sa se lupte si cu toate zvonurile legate de orice declaratii care fi rasiste si trebuie sa convinga ca planul de reforma a sistemului de sanatate este cel mai potrivit pentru tara sa.
Angela Merkel, cea mai puternica femeie din lume
Cancelarul german este, fara indoiala, cea mai puternica femeie din lume si singura de altfel care sta in primul rand la toate reuniunile dintre state.
Merkel, in varsta de 55 de ani, a crescut in fosta RDG si si-a inceput cariera politica odata cu caderea Zidului Berlinului. Ea beneficiaza de o popularitate fara egal de la razboi, cu peste 60% opinii favorabile.
Merkel conduce cea mai mare putere a Europei, care a stat la baza formarii Uniunii Europene. Toate opiniile sale sunt luate in seama si nu exista decizie importanta la nivel european sau international care sa nu ia in calcul viziunea ei.
Hu Jintao, "liderul din umbra"
Presedintele chinez, dictator prin lege, conduce singura economie din lume care nu a fost mai deloc afectata de criza mondiala. Hu Jintao este un lider mai tacut pe scena internationala, care insa reuseste sa influenteze "din umbra" toate deciziile luate de marile puteri.
Statele Unite ale Americii si Federatia Rusa se comporta uneori ca si cum ar fi in competitie sa atraga China de partea lor.
Hu Jintao s-a comportat pana acum cu foarte multa abilitate. Adulat de poporul sau si respectat de toti sefii de state, Jintao poate sa influenteze demersurile internationale fata de Iran, Pakistan, si, mai ales, Coreea de Nord, pentru care China a fost mai mult decat un protector.
Nicolas Sarkozy, un "negociator perfect"
Presedintele francez a reusit sa readuca in forta tara sa pe scena relatiilor internationale. De multe ori in atentia presei pentru stilul excentric, dar mai ales pentru diversele scanadaluri din viata sa personala, el fiind singurul presedinte care a divortat pe perioada mandatului, Sarkozy s-a dovedit a fi un foarte bun negociator cand este vorba de tara sa sau Uniunea Europeana.
Chiar daca presa si opozitia l-au denumit de multe ori “bufon”, acesta a reusit sa capete respectul si consideratia tuturor omologilor sai.
In procesul de negociere dintre UE si Rusia, dupa razboiul din Georgia, cand Franta detinea presedintia UE, Sarkozy a reusit sa impuna pozitia Uniunii si sa directioneze discutia in asa fel incat sa conflictul sa fie remediat. Multi experti au fost de parere atunci ca el era singurul lider cu care presedintele rus Dimitri Medvedev si premierul Vladimir Putin ar fi fost dispusi sa discute.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
multumesc