Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii!

(Rom,.13, 12)

Influenta nutritiei asupra starii mentale si emotionale


Sanatatea fizica genereaza starea de echilibru la nivel mental si emotional si o minte curata, calma, aduce cu sine o stare fizica buna. Nu este nici un dubiu asupra faptului ca starea de sanatate emotionala si mentala poate fi asigurata de o buna nutritie.

Atat de interdependente sunt sanatatea corpului fizic si a celui emotional si mental incat nu putem face o afirmatie de genul: “este sanatos dar intr-o stare de depresie” sau “este schizofrenic dar perfect sanatos fizic”.

Boala sau o stare fizica precara, ne da sentimente de anxietate, frica, ingrijorare, depresie. In acelasi mod, stresul mental si emotional ne supara si contribuie la multe boli care sunt apreciate ca avand origine fizica de cei mai multi medici.

Practic, calitatea sangelui determina calitatea gandurilor noastre. Ca si alte organe, creierul primeste oxigen si nutrienti prin sistemul circulator. Daca sangele este retras din creier, starea de inconstienta apare, iar apoi survine starea de deces. Cand oxigenul este insuficient, devenim apatici, avem dureri de cap, si ne scade atentia. Procesele mentale sunt incetinite si devenim confuzi.

Fiecare dintre noi facem asocieri placute sau mai putin placute cu mancarea pe care o consuma. Majoritatea afirma: “Daca are gust bun, e ok.”, sau “Cum e restaurantul acela ? are mancare buna?”. Nimeni nu intreaba: “Cum se mananca acolo, se mananca sanatos ?”

Anumite alimente ne fac iritabili sau deprimati. Alte mancaruri ii fac pe copii, si alaturi de ei si pe parinti, nervosi, galagiosi si hiperactivi.

Alimentele ne afecteaza starea mentala si emotionala in 2 feluri:

  • prin lipsa nutrientilor vitali

Consumarea zaharului alb va determina eliberarea de catre organism a rezervelor de vitamine B si va conduce la o stare de depresie nervoasa, in timp ce, mancand fructe, sangele va asimila carbohidratii naturali si mineralele organice care sunt favorabile activitatii mentale.

  • prin producerea de substante toxice

In fiecare zi milioane de oameni ingereaza diferite alimente sau substante fara nici o valoare nutritiva. Mai mult, aceste “non alimente” nu numai ca nu furnizeaza organismului nutrientii necesari, dar, pentru a fi metabolizate, corpul este nevoit sa foloseasca din rezervele de nutrienti ale sale.

Aceste alimente le putem denumi “jefuitori de nutrienti”. Dintre acestia, cel mai mare “jefuitor” este considerat zaharul alb.

Zaharul alb cauzeaza rabufniri emotionale mai ales la copii si adolescenti. Starile agitate, vandalismul si absenteismul din scoli poate fi pus pe seama consumului excesiv de alimente fast-food si bauturi carbogazoase.

La adulti ele cauzeaza boli cronice la nivelul sangelui care se manifesta prin diabet sau hipoglicemie. Acesti oameni deseori au perioade de depresii, iritabilitate si atacuri nervoase. Aceste stari afecteaza de fiecare data sistemul nervos rezultand in stari mentale, care se manifesta prin simptome ca: dureri de cap, oboseala, insomnie, iritabilitate, agitatie, plans, stari de nervozitate, ingrijorare excesiva, putere de concentrare scazuta, depresie, uitare, ganduri suicidale, temeri ilogice, alergii, samd.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

multumesc

Acatiste

Acatiste speciale

Acatistul Maicii Domnului Vindecatoarea de cancer

Acatistul Maicii Domnului - la icoana sporirea mintii