Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii!

(Rom,.13, 12)

Efectele alimentatiei asupra mintii



Efectele alimentatiei asupra mintii au fost studiate inca de acum multe mii de ani, de filosofii din Orient. De exemplu, in Bhagavad Gita alimentele se clasifica in 3 feluri:

  • alimente pure (”sattvic”) - fructe, vegetale, care calmeaza si linistesc mintea, crescand claritatea acesteia; recomandate in special pentru starile de meditatie si de crestere spirituala
  • alimente stimulante (”rajasic”) - condimente, carne, oua - creeaza pasiune animala si cauzeaza o stare a mintii agitata, nesatisfacatoare, contribuind la tulburari nervoase si la izbucniri emotionale
  • alimente impure (”tamasic”) - alimente procesate, conservate, mucegaite, care scad capacitatea de gandire, amortesc simturile si contribuie la suferinta mentala cronica, accelereaza procesul de imbatranire si cauzeaza moarte prematura.

J. I. Rodale in cartea Dieta si razboiul a facut o corelatie intre tarile care au tendinta catre razboi si cele care au tendinta catre pace pe baza caracteristicilor dietei acestor popoare si a concluzionat ca, atitudinea mai apropiata de razboi si agresiune este specifica populatiilor mari consumatoare de zahar, carne si amidon.

Astfel, de-a lungul istoriei, nomazii mancatori de carne sunt cei care au facut razboaiele impotriva triburilor de agricultori si pastori, care erau populatii pasnice.

Factori in asigurarea sanatatii la nivel fizic, mental si emotional

  • sa ne asiguram o stare mentala si emotionala echilibrata
  • sa ne asiguram o alimentatie sanatoasa
  • suplimentele nutritive, alimentele preparate termic, produsele din carne, conservele si semi-preparatele, zaharul alb, uleiurile rafinate, sarea, trebuie eliminate din dieta noastra, ele fiind in cea mai mare parte consumatori de nutrienti, si nu furnizori
  • orice substanta toxica introdusa in corp va actiona in sensul dereglarii echilibrului emotional si mental, intr-o masura mai mare sau mai mica, intr-o perioada de timp mai scurta sau mai lunga, conducand la depresii si stari de nervozitate, afectand sistemul nervos
  • sa preparam mancarea intr-o stare armonioasa
  • sa servim mancarea intr-un mediu armonios, intr-o dispozitie calma si relaxata, numai atunci cand apare senzatia de foame. Nu este indicat sub nici o forma sa consumam alimente ca substitut pentru dereglarile noastre emotionale sau mentale, pentru stimulare, sau ca mijloc de a scapa de probleme si, nici dupa anumite retete general valabile.

Tinand cont de observatiile de mai sus, putem spune ca dieta optima se compune din alimente naturale, nepreparate, nesupuse niciunui proces termic sau chimic si pregatita si servita intr-un mediu armonios, cu o vibratie curata, atunci cand simtim senzatia de foame.

Daca fiecare dintre noi ne-am asculta mai mult corpul si mai putin de sfaturile atator specialisti in nutritie, daca am fi mai atenti la consecintele anumitor alimente asupra sanatatii noastre, nu ar mai fi nevoie de spitale, sanatorii, medici si medicamente.

Acest mod de a ne alimenta ne furnizeaza toti nutrientii de care avem nevoie, de la mult disputatele proteine, pana la carbohidrati, vitamine si minerale organice, pregatind corpul pentru evolutia sa pe plan mental si spiritual.

Alimentatia naturala, singura, nu ne va garanta armonia in viata - nici o dieta de altfel nu o poate face - dar ne va furniza ce avem nevoie, fundatia pentru sanatatea mentala si spirituala.

In 1865 Louis Pasteur facea o descoperire care sta la baza teoriei germenilor care produc bolile, teorie care s-a potrivit destul de bine cu ego-ul omului modern. Nu s-a mai blamat pe el insusi pentru bolile cauzate de propria lui departare de la legile naturii, ale sanatatii, ci a dat vina pe germeni care i-au invadat corpul.

Teoria germenilor a schimbat in mod efectiv responsabilitatea personala, a fiecarui om pentru sanatatea sa si a plasat-o pe umerii profesiei medicale care stie cum sa omoare acestei germeni.

In consecinta, omul a perceput starea lui personala de sanatate ca pe ceva pentru care nu mai este responsabil, ceva pe care nu mai e stapan si nu mai poate controla.

Acest tip de gandire aduce cu sine si alte domenii din viata. Daca simti ca esti nervos, suparat este intotdeauna vina parintilor, sotiei sau sotului, sefului sau guvernului.

Majoritatea oamenilor gandesc ca cineva sau ceva cauzeaza problemele lor emotionale si mentale, dar in nici un caz ei.

Aceasta dorinta de a da vina pe oricine altcineva, in afara propriei persoane, pentru neimplinirire noastre in relatiile interpersonale, ne permite, sa plasam responsabilitatea in afara noastra, pe o persoana sau pe un eveniment. Ca rezultat, cautam in afara ajutor pentru aceste probleme, platind terapeuti, consilieri, psihiatrii, psihanalisti, medici, nutritionisti, etc.

Totusi, un om care se hraneste natural, are sanse mai mari sa inteleaga cauzele majore ale bolilor emotionale si mentale, asa cum este in masura sa inteleaga cauzele bolilor fizice.

Daca ne asumam responsabilitatea pentru sanatatea noastra si furnizam corpului elemente nutritive corespunzatoare, putem sa ne asiguram pacea mintii si stabilitatea emotiilor, care ne vor permite sa ne opunem intr-un mod constructiv, de intelegere a stresului si a altor cauze mentale sau emotionale.

Daca ne dorim sa fim sanatosi, este necesar sa dam atentie tuturor aspectelor vietii si sa “lucram” cu noi, asumandu-ne intreaga responsabilitate a actiunilor noastre, a propriilor decizii. Sanatatea noastra depinde de armonia pe care o cream in viata noastra.

Realizarea armoniei in viata este posibila doar prin comunicare constienta si echilibru intre cele 3 corpuri - fizic, psihic si mental.

Din acest punct de vedere, a manca natural, respectiv a purifica corpul fizic si in acelasi timp a ne pastra acelasi mental si psihic incarcat, va crea un dezechilibru care poate conduce la renuntarea la alimentatie naturala, datorata lipsei constientei actului alimentar. Totusi, daca actionam in paralel si pentru echilibrarea celorlalte dimensiuni, prin auto-educatie si constientizare, prin recunoastere si continuitate, permitem armonizarea intregului corp, dezechilibrele nemaiputand avea loc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

multumesc

Acatiste

Acatiste speciale

Acatistul Maicii Domnului Vindecatoarea de cancer

Acatistul Maicii Domnului - la icoana sporirea mintii