Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii!

(Rom,.13, 12)

10 Carti care au schimbat lumea


Isaac Newton, Principia Mathematica
1. "The Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica" este o opera in trei volume publicata in 1687. Textul contine demonstratiile lui Newton privind legile miscarii care au fondat mecanica clasica, precum si legea gravitatiei. Newton a mai contribuit, cu Leibniz, la inventarea si dezvoltarea calculului diferential si a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat ca legile naturii guverneaza atat miscarea globului terestru, cat si a altor corpuri ceresti, intuind ca orbitele pot fi nu numai eliptice, dar si hiperbolice sau parabolice. Tot el a aratat ca lumina alba este o lumina compusa din radiatii monocromatice de diferite culori. Mecanica newtoniana a fost teoria de capatai a fizicii pana la aparitia teoriei relativitatii a lui Einstein si a mecanicii cuantice. Numele lui Einstein lipseste din acest top pentru ca acesta si-a publicat descoperirile sub forma de articole.

Charles Darwin, Originea speciilor
2. In aceasta carte, publicata in 1859, Darwin a fondat evolutionismul, teoria stiintifica valabila si azi, care explica evolutia vietii pe Pamant, din forme simple de viata in unele complexe. A mai lansat teoria ca omul se trage din maimuta. A observat si a demonstrat ca toate speciile de forme de viata au evoluat de-a lungul timpului din anumiti stramosi comuni, proces pe care l-a numit selectie naturala.

Marx, Capitalul
3. Lucrarea lui Marx fundamenteaza teoria ific — paginlismului stiintific. Marx a argumentat ca sistemul capitalist, la fel ca si sistemele precedente, produce tensiuni interne care il conduc la distrugere. Capitalismul a inlocuit feudalismul, iar acesta va fi inlocuit de comunism, o societate fara clase. Comunismul a fost unul dintre marile ideologii ale secolului 20, pe baza lui creandu-se state care au condus la diverse forme de totalitarism.

Platon, Republica
4. Punerea in contrast a lumii imperfecte a muritorilor, cu aceea a sufletelor necorupte si nemuritoare, a avut o influenta enorma asupra crestinismului, islamismului si a filosofiei vestice in general. A construit cea mai coerenta teorie politica, punand bazele utopiei, prin imaginarea unei cetati autocratice, conduse de filosofi, din care poetii erau proscrisi.

Avicenna, Canonul medicinei
5. Canonul medicinei este o enciclopedie de 14 volume scrisa de invatatul arab Avicenna. A adunat laolalta gandirea si teoriile medicale ale vechilor greci, persani si indieni si le-a combinat cu teoriile contemporane lui, din secolul 11. Astfel, a fondat stiinta medicala moderna prin descoperirea farmacologiei, studiul fiziologiei, descoperirea naturii infectioase a unor boli, fondand medicina bazata pe cercetari.

Confucius, Analectele
6. Analectele sunt transcrieri ale cuvintelor si faptelor ganditorului chinez si ale discipolilor lui, precum si ale discutiilor pe care acestia le-au purtat. Este cea mai importanta opera a Confucianismului, un curent de gandire care continua sa aiba o influenta covarsitoare asupra Chinei si Asiei de Est. Practic, aceasta carte a fondat civilizatia chineza, cu ierarhiile sale laborioase.

Sigmund Freud, Interpretarea viselor
7. Marx, Freud si Nietzsche sunt "maestrii suspiciunii" civilizatiei occidentale moderne, care au schimbat, prin viziune critica, perspective asupra valorilor iudeocrestine ale civilizatiei occidentale, care au ajuns sa fie vazute ca mituri. In aceasta carte din 1899, Freud pune baza teoriei inconstientului, care a schimbat modul de a se percepe pe sine al omului modern.

Herodot, Istoriile
8. Herodot este considerat parintele istoriografiei. Istoriile sale, scrise in anul 440 PC, sunt sursa multor cunostinte despre lumea antica, fondand istoria in cultura occidentala, adunand informatii despre razboiul greco-persan din secolul 5. Herodot a calatorit enorm pentru a-si documenta cercetarile asupra lumii antice, chestionand personalitati si culegand istorii.

John Stewart Mill, Despre libertate
9. Lucrarea, publicata in 1859, este baza teoretica a liberalismului economic si politic. Cele mai multe dintre teoriile sale au fost integrate in democratiile moderne, mai ales cele privind protectia drepturilor individului. El a fost un avocat al individualismului moral si economic, clamand ca individul e suveran asupra lui insusi, mintii si corpului sau, drept pe care-l pune in opozitie cu "tirania majoritatii".

Ptolemeu, Geografia
10. Cartea stabileste o serie de standarde practice in geografie care au rezistat vreme de 1.500 de ani, fiind totodata cea mai buna sursa despre cunoasterea geografica din secolul 2. Ptolemeu a copiat tot ce se stia despre geografie in Imperiul Roman din secolul 2. Cartea originala cuprinde harti care, din cauza dificultatii de a le copia de mana, s-au pierdut. A dat, de asemenea, instructiuni despre cum sa se creeze hartile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

multumesc

Acatiste

Acatiste speciale

Acatistul Maicii Domnului Vindecatoarea de cancer

Acatistul Maicii Domnului - la icoana sporirea mintii