Specialistii spun ca schimbul de cadouri produce sentimente pozitive, stimuleaza fantezia si anuleaza starea de stres tipica pentru sarbatori. Asadar, cumpararea si oferirea de cadouri sunt o modalitate foarte buna de a depasi fara dureri de cap stresul, atat de obisnuit pentru zilele de Craciun. Nimic nu este mai frumos decat sa dai navala in magazine in cautarea celui mai potrivit cadou. La fel de incitant este sa te plimbi printre rafturi in cautarea unui cadou despre care stii sigur ca i-ar placea unei persoane dragi tie. Psihologii identifica trei tipologii diferite de cumparatori de cadouri. Prima categorie este cea a altruistilor, altfel spus a celor care-si rad in barba gandindu-se la cei dragi si la cadoul pentru ei, savurand anticipat bucuria pe care acestia o vor simti la vederea darului.
Cadouri de Craciun care plac doar celor care le fac
Cea de-a doua categorie este cea a narcisistilor sau a celor care se bucura doar atunci cand se gandesc la ei insisi. Acestia obisnuiesc sa cumpere pentru cei dragi exact acelasi cadou pe care ar dori ei sa il primeasca. Desi prima categorie de cumparatori sunt cei cu adevarat „nobili“, si persoanele ceva mai egoiste au parte de avantajele lor atunci cand fac cadouri. In realitate, este vorba de un stres pozitiv, atat in cazul in care cadoul este cumparat gandindu-ne la cei pentru care il cumparam, cat si in cazul in care cumparam ceva ce ne-am dori din tot sufletul sa primim.
Cadouri de Craciun din "obligatie"
Din cea de-a treia categorie fac parte asa-numitii „cumparatori formali“, altfel spus cei care sunt convinsi ca trebuie neaparat sa faca cadouri ca sa scape de o "obligatie".
Acestia ajung sa se plimbe plictisiti dintr-un magazin in altul, pentru ca in final sa cumpere aceleasi daruri inutile. In plus, este vorba de cadouri pe care destinatarul se preface ca le place, pentru ca mai apoi, o data disparuta generozitatea de Craciun, sa le arunce in camara. „Cumparatorii formali“ sunt cei care prefera cadourile standard, nu au fantezie, fac achizitii fara pic de chef, nevoiti de circumstante, si deseori nu stiu ce gusturi are persoana careia ii cumpara cadoul. Reprezentantii acestei tipologii traiesc intr-un stres cu totul diferit de cel al cumparatorilor altruisti sau narcisisti. In plus, la final, atat cel care face cadoul, cat si cel care este nevoit sa il primeasca simt un acut sentiment de tristete.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
multumesc