Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii!

(Rom,.13, 12)

Apartinem noi, oamenii, cu adevarat acestui univers? Am fost oare "destinati" sa traim aici?


Apartinem noi, oamenii, cu adevarat acestui univers? Am fost oare "destinati" sa traim aici? La urma urmelor, suntem fiinte inzestrate nu numai cu viata ci si cu un inalt grad de "ratiune". Insa – intr-un univers ce pare a fi, in cea mai mare parte, irational – ratiunea noastra nu ne instraineaza cumva de el? Cum se pot incadra in tabloul general al naturii, cum il cunoastem din stiinta, niste fiinte inzestrate cu ratiune si constiinta de sine? Dar, oare, chiar ne incadram noi, oamenii, in acest tablou?
Mai direct, aceasta intrebare ar suna astfel: "Ratiunea" e intr-adevar o parte a naturii, sau e doar o calitate care ne deosebeste de universul material?
Termenul "ratiune" poate desemna o multime de lucruri: capacitatea de a experimenta, gandi, judeca, reflecta, calcula, planifica, intelege etc. Toate aceste trasaturi sunt absolut relevante, dar inseamna, inainte de toate, capacitatea noastra de a intelege, judeca si decide. Din acest punct de vedere, este ratiunea un fapt natural? Reprezinta ea dezvoltarea unui potential, prezent in natura dintotdeauna? Sau e o doar o realitate pur spirituala coborata in lumea materiala dintr-o sfera supranaturala, cum sustin anumite mituri, religii si filosofii traditionale? Constiinta umana e un accident absurd ce perturba, pentru un moment, linistea eterna a cosmosului? Sau e pur si simplu o proprietate de adaptare, descoperita intamplator, intr-o evolutie fara scop, pentru a permite speciei noastre sa indure o lume ostila ei? Sau, dimpotriva, poate ca chiar evolutia ratiunii reprezinta scopul acestui univers.
In general, traditiile religioase cred ca acest cosmos este modelat de ceva asemanator unei "Ratiuni" transcendente. In cercurile religioase profetice, universul e expresia unei "intelepciuni" vesnice sau implinirea unei "Viziuni" divine. In Biblie si in Coran, creatia este realizata prin "Cuvantul" lui Dumnezeu, in vreme ce, in gandirea platonica, ce a influentat, de asemenea, foarte mult teologia apuseana, cosmosul e reflectarea "Ideilor" eterne.
Atat timp cat cosmosul a fost considerat expresie a inteligentei divine, s-a putut afirma si ca mintile noastre marginite "apartin" acestui univers. Desigur, teismul traditional sugereaza ca adevaratul nostru camin se afla in alta parte, dar cel putin recunostea faptul ca apartinem acestui spatiu, in timpul voiajului nostru pamantean. Pe de alta parte, stiinta moderna, unul dintre cele mai uimitoare produse care au izvorat vreodata din mintea omeneasca, considera ciudat faptul ca ratiunea si-a facut aparitia tocmai aici. Materia ar fi putut sa existe la fel de bine la infinit, si chiar pentru vesnicie, fara sa fi existat, in acelasi timp, si vreo urma de ratiune. Se pare ca fiintele ganditoare au fost, aparent, absente din univers; timp de miliarde de ani nu a existat gandire, pana ce luminita constiintei umane a inceput sa palpaie, nesigura, in intunericul cosmic. Cum cred cei mai mari oameni de stiinta, numai dupa epoci intregi de joaca a determinismului fizic si a sansei oarbe, materia a dat nastere in cele din urma, cu multa dificultate, ratiunii.
Cel putin pana nu demult, materia parea ostila, sau macar indiferenta fata de ratiune. Stiinta ne-a invatat ca, numai indepartandu-se de la alunecarea sa entropica catre inconstienta finala, universul accepta, pentru o clipa, orice forma inteligenta de existenta. Stiinta nu a oferit nici o alternativa acestui univers, lipsit in esenta de ratiune. Ea a descris ratiunea umana ca pe o simpla anomalie, ca pe un invadator strain si absurd.
Totusi, un nou set remarcabil de idei stiintifice a inceput sa tulbure de curand aceasta imagine a unui univers in general irational. Este curios faptul ca un numar mare de oameni de stiinta accepta din nou ideea ca ratiunea ar putea fi un aspect fundamental al naturii si nu un simplu produs accidental al unei evolutii inconstiente. Aproape impotriva vointei lor, acesti oameni de stiinta transforma astazi ratiunea intr-o parte integranta a imaginii lor despre univers. Ironia este ca fizica, stiinta care, mai inainte, excludea total ratiunea din univers, preia acum initiativa in a face exact contrariul.
Evenimentele au luat aceasta intorsatura ciudata dupa nasterea teoriei relativitatii si a fizicii cuantice. Einstein a aratat ca, in fiecare cadru fizic independent, viteza luminii e intotdeauna aceeasi, dar ca un eveniment inregistrat la un moment dat de catre un observator intr-un sistem inertial nu ar trebui sa fie perceput neaparat simultan de un alt observator, aflat in alt cadru. Calculele sale uimitoare l-au dus pe Einstein la concluzia ca nu exista o simultaneitate absoluta in univers. In descrierea evenimentelor fizice, situarea observatorului poate conduce la o diferenta reala. Mintea observatorului se imbina mult mai intim cu materia, spatiul si timpul decat se credea pana acum. Ea nu mai pluteste undeva in afara cosmosului, cum s-a intamplat de cand a fost alungata, prin dualismul lui Descartes, din lumea fizica, si e, din nou, un cetatean respectabil al naturii insasi.
Stiinta lui Einstein l-a facut pe astronomul Arthur Eddington sa remarce, nu fara o oarecare exagerare, ca noua imagine despre univers a teoriei relativitatii are implicatii teologice, deoarece, daca propria noastra subiectivitate se intrepatrunde atat de mult cu lumea obiectiva, la fel de usor s-ar strecura, neobservata, o "Minte" transcendenta in cosmos.
La fel de entuziasmat a fost si Eddington de implicatiile mecanicii cuantice, deoarece se pare ca si aici prezenta unui observator e inseparabila de descrierea stiintifica a realitatii cosmice. Faimosul "principiu al incertitudinii" al lui Werner Heinsenberg sugera ca nu putem masura cu exactitate pozitia si viteza unui foton sau a unui electron. Chiar actul prin care observam starea sau activitatea unei particule subatomice adauga mereu o confuzie la impresia pe care o avem despre ea. Repetam inca o data ca modul in care natura este receptata de stiinta nu poate fi detasat de existenta mentala a observatorului. Oamenii de stiinta banuiesc ca, in fizica cuantica si in teoria relativitatii, subiectul care observa este inseparabil, din punct de vedere fizic, de lumea observata [1]. Ratiunea a devenit un aspect esential al imaginii stiintifice a naturii, incetand sa mai fie o simpla intrusa.
Unii oameni de stiinta formuleaza azi ipoteze si mai surprinzatoare asupra motivului pentru care ratiunea ar putea fi parte intrinseca a cosmosului. Creste banuiala ca ratiunea se impletea deja subtil chiar cu primele etape ale istoriei cosmice. Desi este o idee ce ar putea fi greu acceptata de catre oamenii de stiinta traditionalisti, se pare ca posibilitatea evolutiei ratiunii ar fi putut fi un factor in modelarea cosmosului, chiar incepand cu big bang. Daca aceasta speculatie se dovedeste a fi corecta, ea va reprezenta cea mai surprinzatoare rasturnare de evenimente din istoria stiintei.
Este oare posibil ca fizica, pe care Steven Weinberg o considera cea mai impersonala dintre stiinte, sa sugereze azi ca materia nu poate exista independent de realitatea mintilor oamenilor? Mai multi fizicieni se joaca chiar cu aceasta ipoteza, afirmand ca proprietati fundamentale ale naturii, cum ar fi forta gravitatiei si ritmul expansiunii comice, au o legatura mai mare cu existenta gandirii decat s-a presupus vreodata. Sa aruncam o privire asupra bazelor acestei idei atat de provocatoare.
Atat Newton cat si Einstein au formulat teorii ale gravitatiei, dar nici unul din ei nu a reusit sa spuna de ce gravitatia are exact cantitatea de forta de cuplare pe care o implica. La fel, Edwin Hubble a aratat ca universul este in expansiune si ca galaxiile se indeparteaza una de cealalta cu o viteza direct proportionala cu distantele ce le separa; el n-a aratat totusi de ce "constanta Hubble", ritmul de expansiune al universului, are viteza pe care o are. Cu toate acestea, stim ca Hubble si constantele gravitationale trebuiau sa fie ceea ce sunt, daca universul trebuia sa evite sau o prabusire prea timpurie, sau o evolutie prea rapida, pentru a permite formarea stelelor si galaxiilor. Dar de ce universul are exact echilibrul care sa-i permita formarea stelelor si galaxiilor? Oamenii de stiinta, care s-au multumit atata vreme sa raspunda la intrebarile simple, care incep cu "in ce fel", nu mai pot evita complet aceste intrebari, care incep cu "de ce".
Inainte de a cauta un posibil raspuns, sa analizam alte cateva aspecte inrudite. De exemplu, astronomii au calculat ca exista aproximativ 1022 stele in universul observabil. Dar, de ce sa nu fi fost de ajuns doar 1011 stele, si el un numar impresionant? Care este motivul exact pentru care avem acest univers atat de urias si atat de vechi? Cu siguranta ca, din punctul de vedere al fizicii si al astronomiei, un univers mai mic si cu o viata mai scurta ar fi fost perfect acceptabil. Oamenii de stiinta presupun azi ca universul a avut nevoie numai de exact aceasta cantitate de materie (anume, densitatea sa reala trebuie sa fie foarte apropiata de densitatea sa critica), pentru a nu se prabusi in el insusi prea devreme sau pentru a nu se extinde prea rapid, astfel incat sa poata aparea viata si gandirea. Exista oare vreo legatura intre densitatea universului si existenta fiintelor vii si ganditoare [2]?
Si mai sunt inca multe alte enigme. De exemplu, daca analizam fizica particulelor, observam ca nucleele atomilor sunt de aproximativ doua mii de ori mai mari decat masa unui electron. De ce nu de o mie sau de trei mii de ori? Din punctul de vedere al fizicii, nu exista un motiv clar pentru ca aceste valori sa nu fi fost altele. Prin urmare, de ce sunt ele cele care sunt si nu altele?
Stim doar ca daca raportul dintre masa electronului si cea a protonului ar fi fost numai infim mai putin diferita, nu ar fi mai existat atomii de hidrogen. Iar daca nu ar fi existat atomii de hidrogen, elementele chimice grele, cum ar fi carbonul, oxigenul si nitrogenul, nu ar fi fost niciodata create in cuptoarele stelare, alcatuite din hidrogen si heliu. Iar daca nu ar fi existat elemente grele, nu ar fi putut exista nici viata si nici ratiune, ambele necesitand elementele grele (in special carbon) pentru a exista. Si totusi, ce anume a "decis", in primele momente ale universului, ca proportia dintre masa protonului si cea a electronului sa fie exact aceea care sa permita formarea hidrogenului – si, in final, a vietii si a gandirii? Este totul numai rezultatul intamplarii oarbe sau al necesitatii impersonale?
Exista oare un "principiu" care ar putea da un raspuns clar si concludent tuturor acestor intrebari? Exista cu adevarat o modalitate de a raspunde tuturor intrebarilor in acelasi timp? Stim ca oamenii de stiinta cauta explicatii care pot rezolva o multime de probleme intr-un mod cat mai direct posibil. Ei isi pun toata pasiunea pentru a gasi solutii simple si elegante pentru intrebari care sunt la inceput foarte complicate, si cauta formule clare care sa raspunda, simultan, unei mari varietati de probleme, printr-o singura manevra eleganta a mintii. Si cu cat principiul explicativ este mai simplu, cu atat el devine mai atragator.
Un exemplu este Copernic care, cu modelul unui sistem planetar heliocentric, a desfacut enormul nod de probleme astronomice rezultate ca urmare a secole intregi de atasament fata de un univers geocentric. Mai recent, teoria evolutiei a inlaturat, la prima vedere, multe probleme, aparent fara nici o legatura, ridicate de geologia, paleontologia si biologia predarwinista, care presupuneau ca lumea este statica si nu foarte veche. Thomas Huxley a fost atat de impresionat de modeluul elegant dat de explicatiile teoriei lui Darwin, incat se spune ca ar fi afirmat: "Ce prost am fost sa nu ma fi gandit eu la asa ceva". Azi, unii fizicieni spera sa obtina o explicatie completa a intregului univers fizic, o "Teorie a Intregului", care sa fie atat de simpla incat sa poata fi inscriptionata pe un tricou [3]. Prin urmare, nu e deloc surprinzator ca oamenii de stiinta cauta un principiu simplu, care sa poata explica imediat toate trasaturile specifice din microsfera astronomiei si microsfera fizicii particulelor. Cautarea unei solutii simple, care sa poata raspunde mai multor intrebari intr-o secunda, pare sa fie un procedeu sanatos. Chiar daca o astfel de solutie nu poate fi testata imediat, va atrage totusi atentia oamenilor de stiinta, pentru ca orice idee – ce promite sa rezolve o multitudine de enigme stiintifice dificile atat de direct – merita o examinare atenta, chiar daca pentru moment rezista falsificarii [4].
Si totusi, de ce conditiile initiale si constantele fundamentale sunt fixate asa cum le stim? De ce exista atatea stele? De ce universul este atat de mare si de vechi? De ce se extinde in acest ritm? De ce are aceasta densitate? De ce forta gravitatiei e constant aceeasi de la un capat la altul al universului? Pe scurt, de ce are universul aceasta configuratie?
Raspunsul cu care se joaca oamenii de stiinta acum este, din nou, ratiunea. Existenta ratiunii face materia ceea ce este. Cheia intregii naturi si istorii a materiei este ratiunea.
O forma importanta pe care o imbraca astazi acest tip de "explicatie" este principiul antropic [5]. Derivat din cuvantul grec anthropos, care inseamna om, principiul antropic sustine ca intregul cosmos a fost alcatuit, chiar de la inceputurile sale, in asa fel incat sa permita eventuala existenta a indivizilor inzestrati cu ratiune. Aceasta explicatie afirma ceva de la sine inteles, pentru ca, din moment ce ne aflam aici, universul trebuie sa fi fost "alcatuit" astfel, incat sa faca posibila existenta noastra. Cu toate acestea, nu se cunoaste inca nici o motivatie stiintifica potrivit careia sa nu fi putut fi "alcatuit" in alt mod. Exista o concordanta aparent "remarcabila" intre fizica universului primar si aparitia, in cele din urma, a ratiunii in cadrul evolutiei cosmice. Oare, existenta finala a ratiunii nu are cumva vreo legatura cu forta gravitatiei, ritmul expansiunii cosmice, densitatea cosmosului si valorile relative atribuite particulelor si fortelor primordiale?
Aceasta ipoteza, cu adevarat "uimitoare", devine astazi din ce in ce mai mediatizata. Unii oameni de stiinta o considera scandalos de nestiintifica, in vreme ce altii o considera socanta si chiar irezistibila. Desi discutia despre un principiu antropic, oricare ar fi meritele acestuia, este extrem de controversata, cel putin ea demonstreaza cat de greu ii este stiintei sa situeze ratiunea umana care face observatii inauntrul lumii observate. Desi mai inainte stiinta a facut aceasta excludere, tot ea sugereaza cu forta acum ca mintile noastre nu pot sa nu-si arunce umbra subiectiva asupra tuturor lucrurilor pe care le observam, poate chiar si asupra fizicii universului primar.
Se pare ca subiectivitatea noastra este amestecata, in tot ceea ce incercam sa prezentam, intr-un mod cat se poate de obiectiv. Intr-o mica masura, ratiunea era prezenta incepand cu cele mai timpurii faze ale evolutiei cosmice, intr-o vreme cand noi nici nu existam. Impreuna cu relativitatea si teoria cuantica, discutiile din jurul principiului antropic par sa sugereze ca trasaturile fundamentale ale universului fizic ar putea sa nu fie complet separabile de existenta observatorilor. Iar unii fizicieni chiar cred acum ca principiul antropic necesita existenta unei Providente Transcendente, care instaureaza ordinea. Cu alte cuvinte, ne apropiem periculos de mult de o noua versiune a vechiului argument al teologiei naturale, referitor la existenta unui plan al lui Dumnezeu.
E totusi important sa subliniem ca principiul antropic are atat versiuni slabe cat si versiuni tari. In versiunea sa "slaba", el nu prezinta decat faptul evident, anume ca tocmai conditiile care ne-au produs ne permit sa vedem in cosmos. Principiul antropic slab WAP (Weak Anthropic Principle) sustine ca fizica vede universul primar asa cum o face, deoarece, in caz contrar, noi nu am fi fost aici sa il observam. Putem intelege doar un univers ce poate produce minti capabile sa-l inteleaga. Versiunea slaba a acestui principiu nu are nici o valoare explicativa; prin urmare, nu se poate spune ca merita sa poarte numele de principiu si nici nu pare sa evoce prea multe lucruri de interes teologic.
Principiul antropic tare, SAP (Strong Anthropic Principle), merge insa mult mai departe. El sustine ca acest caracter fizic al universului exista astfel din cauza ratiunii. Impulsul lumii naturale de a se dezvolta in fiinte rationale a fost cel care a modelat trasaturile fundamentale ale universului inca de la inceput. Tendinta unei ghinde de a se transforma in stejar este cea mai buna explicatie a proprietatilor semintei. Tot asa, tendinta universului de a se dezvolta in directia fiintelor constiente este cea mai buna explicatie pentru intrebarea de ce samanta universului a fost de un anumit fel.
Producerea, in final, de fiinte rationale este, conform principiului antropic tare, raspunsul cel mai simplu si mai elegant la intrebarile de ce universul a inceput sa se extinda in ritmul in care a facut-o, de ce gravitatia are forta pe care o are si de ce proportia dintre masa electronului si masa protonului a fost fixata exact la valoarea pe care o cunoastem. Inclinatia catre producerea de indivizi inzestrati cu gandire este cea mai buna explicatie pentru intrebarile de ce universul are atat de multe stele si de ce e atat de mare si de vechi. Un univers mai tanar sau mai mic nu ne-ar fi putut produce niciodata.
Chiar daca Pamantul este singurul loc unde exista cu adevarat ratiune, a fost totusi nevoie ca universul, in intregul lui, sa fie atat de vechi si de mare cum este acum, pentru ca ratiunea sa apara numai in acest loc. Mai mult, un univers cu o densitate reala diferita de densitatea sa critica cu doar ceva mai putin de o miliardime, probabil ca nu ne-ar fi produs. Daca masa totala a universului nu ar fi fost atat incat sa-l impiedice sa se extinda prea repede, e posibil ca ratiunea sa nu fi aparut niciodata. Prin urmare, existenta ratiunii e "deosebit de sensibila" fata de conditiile initiale si de constantele fundamentale, care au fost fixate in timpul primei secunde a existentei universului.
Inclinatia cosmica sau "nisus" catre ratiune explica de ce forta gravitatiei, de exemplu, echilibreaza cu atata finete ritmul expansiunii cosmice. Daca gravitatia ar fi fost doar cu putin mai puternica, ea ar fi franat expansiunea universului cu mult inainte de timpul necesar coacerii carbonului si a altor elemente grele, care intra in evolutia creierelor (intr-un cuptor stelar e nevoie de cel putin cateva miliarde de ani pentru aceasta).
Pe de alta parte, daca gravitatia ar fi fost numai cu foarte putin mai slaba, expansiunea cosmica ar fi fost prea rapida, iar forta de atractie dintre norii de gaz de hidrogen prea slaba pentru a permite nasterea unor stele suficient de mari pentru a putea coace elementele chimice mai grele, necesare nasterii fiintelor vii si rationale.
Asadar, pentru a exista vreodata ceva asemanator ratiunii, era nevoie de un echilibru incredibil de delicat intre gravitatie si expansiunea cosmica, chiar de la inceputul universului. Pentru ca multe valori posibile ar fi putut fi atribuite acestora, ca si altor conditii cosmice initiale si constantelor fundamentale, cea mai simpla modalitate de a explica "acordul lor fin" e ca intregul univers trebuia sa fie orientat catre gandire. Nu exista o alta explicatie mai directa si mai simpla. Un Copernic, un Darwin sau un Einstein ar fi putut oferi cu greu o solutie mai simpla si mai satisfacatoare pentru atat de multe enigme stiintifice.
Deoarece cosmosul a avut mereu tendinta sa evolueze catre gandire, nu se mai poate spune ca a fost indiferent fata de posibila aparitie a fiintelor umane, capabile sa gandeasca. Asa se face ca noi ii apartinem.
Sau nu? Pana acum am vazut argumentul oamenilor de stiinta care imbratiseaza Principiul Antropic Tare. Dar este acest principiu cu adevarat o explicatie stiintifica plauzibila? Sau este inca un exemplu de combinatie dintre stiinta si vreun sistem de opinie, in acest caz, cu credinta ca fiintele umane reprezinta realitatea centrala a acestui vast univers?
Inainte de examinarea posibilelor raspunsuri, ar fi corect sa spunem ca multi dintre sustinatorii SAP sunt de acord ca "principiul antropic" nu este o eticheta tocmai potrivita pentru ceea ce se discuta aici. A centra atat de mult procesul cosmic pe ratiunea umana suna a antropocentrism arogant. Daca exista si alte fiinte inteligente in univers? Sau daca propriile noastre minti sunt pur si simplu doar scanteile initiale ale unui tip de ratiune (sau prelucrare de informatii), cu finalitate mai larga si mai profunda, care va continua sa se dezvolte in moduri noi, mai grandioase, in evolutia viitoare a cosmosului? Nu ar fi mai potrivit sa vorbim cu ceva mai multa modestie, despre un principiu "datator de gandire" sau, poate, de un principiu "datator de viata si de gandire"? Ar insemna sa admitem posibilitatea existentei vietii a inteligentei si in alte parti ale universului, si am elimina critica, potrivit careia principiul antropic e prea limitat si prea centrat pe uman, pentru a fi luat in serios.
Sa acordam acestui principiu competentele necesare. In acest caz, mai merita sa fie discutata ideea centrala din spatele Principiului Antropic Tare, si anume ca ratiunea este o parte inseparabila a naturii si nu numai un accident al evolutiei? Un numar mare de oameni de stiinta si teologi considera astazi ca SAP merita cel putin o examinare atenta. Poate oare existenta gandirii sa explice toate trasaturile fizice principale ale universului material? Sau e mai plauzibila ideea ca o evolutie complet lipsita de gandire, care respecta orbeste legile selectiei naturale, continua sa fie cea mai buna explicatie a aparentei potriviri dintre ratiune si natura? Sa vedem acum cum pot reactiona cele patru abordari fata de SAP, considerat o problema a stiintei si a religiei.
I. Conflictul
Noi, cei care avem o oarecare consideratie pentru stiinta autentica, vom observa imediat ceva dubios la SAP. Simtim aroma metafizica si pe cea a cauzelor finale, trasaturi care nu-si au locul in disciplina noastra. Daca SAP nu ar fi reprezentat de oameni de stiinta respectabili, nu i-am acorda nici o atentie. Acest principiu contrazice in mod clar specificul metodei stiintifice, prin incercarea de a explica un set de intamplari, anterioare din punct de vedere cronologic (conditiile cosmologice initiale si constantele fundamentale) in functie de rezultate (viata si ratiunea), care au aparut mult mai tarziu in timp, de fapt, dupa miliarde de ani! Cum poate reprezenta aceasta o "explicatie", oricare ar fi sensul adevarat al acestui termen? In stiinta, pot fi numite explicative numai acele evenimente care preced sau conduc, din punct de vedere cronologic, alte evenimente. SAP este inca un exemplu nestiintific de speculatie teleologica, care nu merita nici un fel de consideratie din partea oamenilor de stiinta care se respecta.
Mai mult, SAP nu are nici o valoare predictiva, iar acest defect atesta imediat statutul sau nestiintific. Cum spune Heinz Pagels, principiul antropic nu reprezinta decat "abandonarea fara motiv a programului de succes al stiintei fizice conventionale, prin care se urmareste intelegerea proprietatilor cantitative ale universului nostru, pe baza legilor fizice universale"; adaugand :
Desigur, exista oameni de stiinta, eminenti si rezonabili, care nu imi impartasesc opinia negativa asupra principiului antropic. I-am putea comenta meritele si lipsurile mult timp. Dar o asemenea dezbatere interminabila este un simptom ca ceva nu este in regula cu principiul antropic: spre deosebire de principiile fizicii, el nu permite nici o modalitate de a determina daca este corect sau gresit: nu exista nici un mod de a-l testa. Spre deosebire de principiile fizicii conventionale, principiul antropic nu este supus falsificarii experimentale – semn sigur ca nu este un principiu stiintific. Nu este posibila nici o rezolvare empirica a autenticitatii sale, iar o dezbatere despre adevarul sau poate dura la nesfarsit [6].
Asa cum noi, scepticii, am argumentat mereu in aceasta carte, chimia si fizica pot explica in mod adecvat existenta fiintelor vii, rationale. Printr-un amestec al necesitatii fizice cu combinatiile intamplatoare ale particulelor lipsite de ratiune, viata si ratiunea trebuiau sa apara, in final, daca exista destul timp. Si a fost timp suficient. Nu exista nici un motiv intemeiat pentru a ne inchipui ca zece pana la cincisprezece miliarde de ani de evolutie cosmica au trecut cu scopul de a produce fiinte umane rationale sau orice alt fel de realitati "mentale" ar putea exista. Oricat am incerca sa-l machiem, SAP nu este nimic altceva decat o rationalizare a orgoliului antropocentric. E o incercare in plus de a face ca existenta noastra sa para speciala si privilegiata in fata imensitatii nesimtitoare a universului.
Desigur, nu e surprinzator faptul ca structura universului se conformeaza existentei noastre. In mod evident, trebuiau sa existe conditiile materiale adecvate pentru aparitia vietii si a gandirii. In consecinta, suntem gata sa acceptam Principiul Antropic Slab, potrivit caruia putem intelege numai acele conditii fizice care au permis mintilor noastre sa evolueze. Dar aceasta versiune slaba nu are o valoare explicativa, fiind inutila din punct de vedere stiintific, desi nu este eronata. Ea nu explica nimic din ceea ce nu stiam. Nu este ceva nemaipomenit ca putem fi constienti numai de acei parametri fizici care ne-au permis sa existam.
Pe de alta parte, consideram ca SAP este absolut respingator. Poate ca ar avea mai multa prestanta daca am putea fi siguri ca universul actual e singurul care a existat vreodata. Este de netagaduit faptul ca toate constantele fizice si conditiile initiale ale acestui univers sunt intr-adevar acordate cu mare precizie la evolutia fiintelor vii si constiente. Trebuie sa admitem ca, daca aceste conditii ar fi fost diferite, in mod sigur nu ne-am fi aflat aici. Putem accepta toate acestea. Dar adevarata intrebare care se pune aici este daca aparitia ratiunii este atat de "remarcabila" incat sa necesite o explicatie teista.
Cativa dintre noi ar dori sa sugereze ca nu este posibil, din punct de vedere fizic, un alt univers, in afara de acesta, care este datator de gandire, iar, in acest caz, existenta mintii nu este deloc surprinzatoare. Din cate stim, universul trebuia sa fie asa cum e, in virtutea unei necesitati impersonale, pe care nu o intelegem inca in intregime. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi suntem acum gata sa recunoastem ca, in lumina cosmologiei big bang, proprietatile fizice ale acestui univers nu sunt necesare si ele ar fi putut fi altele decat varietatea datatoare de ratiune [7]. Din cate stim, cea mai mare parte din celelalte seturi de conditii si constante cosmice nu ar fi permis evolutia vietii si a gandirii. Insa fizica contemporana permite o multitudine de lumi, chiar in numar infinit. Probabil ca majoritatea acestor lumi sunt moarte inca de la nastere si lipsite de gandire. Daca exista un numar infinit de universuri, din care majoritatea nu sunt adecvate gandirii, sa nu ne surprinda ca macar unul din ele ar favoriza, in mod cu totul accidental, evolutia unor fiinte asemanatoare noua.
Ar fi foarte posibil sa existe un numar infinit de mare de alte lumi, unele putand sa apara in serie, un big bang fiind urmat de un cranch; sau ele ar putea exista ca ramuri sau "bule" paralele, nascute din acelasi univers mama. Credem ca, in toata aceasta imensitate matematica, creste probabilitatea ca in una sau chiar in cateva din nenumaratele lumi sa existe ratiune, pe masura ce apar noi universuri. Intr-o multime infinit mai mare de lumi, evolutia vietii si a ratiunii nu ar mai fi deloc surprinzatoare. Intr-un asemenea scenariu, ideea ca exista o divinitate care programeaza ar fi inutila, deoarece ratiunea nu ar putea fi decat rezultatul unui accident si al selectiei naturale.
De fapt, cum argumenteaza John Gribbin in cartea sa, In the Beginning / La inceput, cosmologii ar trebui sa urmeze exemplul unor darwinisti, ca Richard Dawkins, care fac din selectia naturala principala explicatie a tuturor fenomenelor fizice [8]. Pot exista nenumarate universuri, aflate in lupta pentru supravietuire – in acelasi fel in care speciile vii s-au luptat intotdeauna pentru existenta, in cadrul evolutiei biologice. Conform perspectivei evolutioniste a lui Gribbin, existenta lumii noastre actuale, datatoare de gandire, e produsul variatiilor intamplatoare si al selectiei naturale oarbe, in care sunt implicate numeroase lumi. Poate ca lumile rationale, ca a noastra, sunt mai bine adaptate la rigorile existentei si mai apte pentru supravietuire decat lumile lipsite de ratiune.
Ideea pe care vrem s-o exprimam aici este ca nu suntem obligati sa invocam vreo influenta supranaturala, ascunsa in spatele universului nostru actual. Existenta noastra, in acest cosmos inzestrat cu ratiune, poate fi explicata cel mai bine ca fiind rezultatul unui proces de incercari si de erori, inimaginabil de lung si de vast, dar, in esenta, lipsit de gandire. Un asemenea univers continua sa fie minunat, chiar daca ratiunea nu-i esentiala pentru el.
II. Contrastul
Nici pe noi nu ne entuziasmeaza principiul antropic tare (SAP). Din nefericire, oameni de stiinta si credinciosi bine intentionati, dar naivi din punct de vedere teologic, sunt gata sa-l adopte si sa-l foloseasca, ca pe o "dovada" a existentei lui Dumnezeu. Ei vor sustine, in maniera argumentului dubios al teologiei naturale despre existenta unui plan, ca numai un Creator divin ar fi putut aranja lumea intr-un mod atat de delicat si armonios, incat materia sa duca, in final, la ratiune. Ei vor cauta in SAP un sprijin stiintific pentru credinta lor religioasa, o credinta care isi pierde intensitatea si profunzimea imediat ce incepe sa se bazeze pe asemenea argumente rationale sau stiintifice.
Pe terenurile religiei si teologiei ne putem distanta cel mai bine de forma prost deghizata a combinatiei, cunoscuta sub numele de SAP. Am aratat mai inainte cat de "nereligioase" sunt aceste incercari de validare stiintifica a lui Dumnezeu. Pentru ca, chiar daca oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca o fiinta inteligenta a aranjat conditiile initiale si constantele cosmologice, indreptandu-le in directia vietii si a ratiunii, aceasta "fiinta" ar putea continua sa fie o abstractiune si nu Dumnezeul viu al religiei. Nu ar fi decat o solutie fara substanta a lacunelor, si nu Dumnezeul personal al lui Avraam, Iisus sau Mahomed. SAP nu e mai apt sa confirme sau sa adanceasca viata noastra religioasa decat o fac vechile argumente in favoarea existentei lui Dumnezeu. Domeniile stiintei si religiei sunt radical distincte. In consecinta, in interesul mentinerii integritatii, atat a stiintei cat si a religiei, refuzam din nou sa deducem orice fel de consecinte teologice sau sprijin pentru religie din aceasta teorie "stiintifica" falsa.
Mai mult, din experienta noastra trecuta, am invatat ca ar fi o adevarata sinucidere teologica sa ne bazam ideile religioase pe nisipurile mereu miscatoare ale conjuncturii stiintifice. Ce se va intampla daca fizica urmatorului secol, sau chiar a urmatorului an, ne va conduce la o explicatie pur naturalista a conditiilor fizice initiale si a constantelor fundamentale? Din cate cunoastem, ipoteza inflationista a lui Alan Guth a facut deja acest lucru. Aceasta ipoteza sustine ca nu conditiile initiale (ordonate in maniera divina), ci inflatia rapida a cosmosului, in timpul primelor nanosecunde ale existentei sale, a fost cea care a fixat constantele cosmice. In consecinta, nu putem decat sa fim de acord cu afirmatia recenta a lui George Smoot:
Multe lucruri, pe care cosmologii le considerau, in 1974, ca aflandu-se intr-un echilibru miraculos de fin, pentru a permite viata si existenta umana, sunt explicate acum, simplu si convingator, de inflatie... Cred ca un numar mai mare de observatii va duce la modele si teorii care vor explica usor si elegant de ce lucrurile sunt asa cum sunt. Indiferent care vor fi aceste viitoare descoperiri, sunt convins ca, asemenea inflatiei, ele ne vor uimi si delecta prin simplificarea si unificarea eleganta a naturii [9].
Pe de alta parte, au dreptate scepticii care sustin ca, din punct de vedere fizic, acesta este singurul tip de univers care ar fi putut exista vreodata? Ce statut mai are teologia noastra daca o legam acum prea strans de principiul antropic tare (SAP)? Pur si simplu nu avem nevoie de stiinta – si e foarte putin probabil ca principiul antropic sa poata fi ridicat la rangul de parte a stiintei – atunci cand credinta religioasa este suficienta prin ea insasi pentru a ne conduce la Dumnezeu.
Prin urmare, nu putem decat sa-i aplaudam pe oamenii de stiinta care resping SAP, din cauza implicatiilor lui teologice transparente. Chiar daca ei il resping adesea din cauza unui scientism pur naturalist, in realitate, ei fac un serviciu teologiei. Prin curatarea stiintei de orice contaminare cu cauzele finale sau cu teleologia, ei pun, implicit, intreaga problema a scopului si semnificatiei in mainile religiei si teologiei, unde acestea isi au de fapt locul. Fizica nu ne poate spune nimic despre motivul pentru care ne aflam aici sau despre semnificatia lumii. Daca doriti sa cunoasteti cea mai profunda esenta a universului, o veti gasi mai complet reprezentata intr-un act de bunatate umana decat in toate formulele elaborate ale fizicii [10].
In sfarsit, nu ne-ar supara prea tare daca stiinta ar ajunge la concluzia ca gandirea nu se integreaza foarte bine in cosmos. Credinta ne spune ca, in miezul fiintei noastre, noi nu apartinem cu adevarat acestei lumi. Caminul nostru se afla in alta parte. Uitati-va la toate textele religioase care ne invata sa ne acceptam situatia de simpli pelerini pe un taram strain. Suntem niste "straini si niste exilati pe pamant", dupa cum spune autorul crestin al Epistolei catre evrei (11, 11). In consecinta, nu suntem impresionati de gandirea cosmologica, care considera, prea mult, gandirea si personalitatea parti ale ordinii naturale. O asemenea sinteza superficiala banalizeaza umanitatea, prin faptul ca ne absoarbe in dimensiunea materiala si slabeste legatura eterna pe care o au sufletele noastre cu lumea transcendenta. Pentru acest motiv, nu suntem interesati sa cautam nici un fel de implicatii religioase posibile ale SAP.
In acelasi timp, nu ne impresioneaza nici materialismul implicit, ascuns in spatele intensei demitizari stiintifice a SAP. Aceasta demitizare ia, de obicei, forma lumilor care se multiplica imaginar, cum sustine si Gribbin, astfel incat actualul univers, nascator de ratiune, ar fi, probabil, numai una dintr-un numar infinit de lumi, dintre care cea mai mare parte raman lipsite de ratiune. Ideea noastra e ca, daca exista numeroase universuri posibile din care putem alege, faptul ca gandirea exista in acestea nu este atat de "remarcabil" pe cat sustin adeptii SAP. Dat fiind numarul infinit de "incercari" de miscari din jocul cosmic de pocker, n-ar fi surprinzator ca una dintre acestea sa fie, in final, o chinta regala.
Ce putem intelege dintr-o speculatie atat de extravaganta ca aceea despre lumile nenumarate? Credem ca, desi unele ecuatii ale fizicii cuantice pot fi interpretate in mod plauzibil in termenii perspectivei "mai multor lumi", mai degraba ideologia, decat observatia, ii atrage pe sceptici. Din punctul de vedere al stiintei empirice, nu exista nici o dovada ca exista mai multe lumi paralele sau succesive, iar aceasta ipoteza pare sa nu fie mai testabila decat SAP. Observatiile lui Pagels despre imposibilitatea falsificarii principiului antropic se aplica si aici.
Trebuie sa subliniem ca Gribbin propune ca, din moment ce, din punct de vedere teoretic, proprietatile fizice ale gaurilor negre sunt similare cu singularitatea big bang, ele ar putea fi deschideri catre "universuri" alternative [11]. Poate ca aceasta idee va putea fi experimentata candva de stiinta; acum insa este prea devreme sa afirmam acest lucru. Totusi, chiar daca ar exista multe lumi separate, ele ar constitui, cu totul, un singur univers. Chiar daca legile fizicii aseaza bariere observationale intre ele, ar trebui sa existe totusi o relatie profunda intre aceste lumi, astfel incat ele sa alcatuiasca un intreg atotcuprinzator, deoarece toate aceste lumi ar impartasi "fiintarea" sau "existenta", iar din punct de vedere filosofic aceasta e suficient pentru a le conferi o unitate generala. Ar putea exista numai un univers, chiar daca acesta ar avea mai multe fatete si faze.
Mai mult, chiar in multimea de lumi pe care si-o imagineaza Gribbin si altii, existenta ratiunii, ca si cea a universului, ar ramane inca un mister inexplicabil. Nici macar intr-o infinitate de universuri, care dureaza de o infinitate de timp, nu ar fi nici o nevoie absoluta ca ratiunea sa inceapa sa existe. Timpul si doar numerele imense nu pot fi niciodata cauza metafizica sau explicatia vreunui lucru. Este nevoie si de alt principiu (alte principii) pentru a da o explicatie, pentru a arata ca poate avea o existenta asa de intensa ca mintea omeneasca. A face din materia fara gandire, din selectia naturala si lungile perioade de timp, explicatia exhaustiva a gandirii, cum incearca sa faca materialistii, inseamna a viola principiul fundamental al cauzalitatii, fara de care toata aceasta gandire este redusa la nebunie: nici o cauza nu poate produce un efect mai mare decat ea insasi. Oricat de mult timp ar avea la dispozitie, procesele materiale oarbe nu vor putea explica vreodata, prin ele insele, existenta gandirii, cu toate tendintele sale cognitive si spirituale.
Deci, nu putem sa nu ne punem intrebarea daca aceasta speculatie despre nenumarate lumi, poate chiar intr-un numar infinit, are vreo legatura cu stiinta. Este mai degraba o incercare disperata, a unui sistem de opinie materialist, de a face o combinatie favorabila pentru a se alia cu stiinta, in asa fel incat sa diminueze plauzibilitatea oricarei interpretari nematerialiste, religioase, a cosmosului. In spatele ipotezei lumilor multiple se afla o confesiune implicita, si totusi foarte convingatoare, ca, daca universul nostru actual, al big bang, ar fi de fapt singura lume care a existat vreodata, explicatiile materialiste si reductioniste s-ar afla intr-o mare dificultate. Aceasta situatie dificila s-ar datora faptului ca numai existenta acestui univers, aflat intr-un echilibru extrem de fin, nu ar asigura, statistic vorbind, o baza suficient de larga pentru a explica originea pur intamplatoare a vietii si a ratiunii, de care are nevoie scepticismul. Pentru a se sustrage obligatiei de a raspunde existentei noastre, cu recunostinta adecvata fata de un astfel de dar improbabil, scepticii trebuie sa gaseasca o cale pentru a arata ca, in analiza finala, nu exista nimic "remarcabil" sau improbabil in legatura cu existenta noastra aici.
Intr-o vreme in care universul era considerat a fi etern si necesar, o asemenea opinie s-ar fi potrivit foarte bine cu cosmologia, deoarece, data fiind o infinitate de timp cosmic, specia noastra unica trebuia sa apara mai devreme sau mai tarziu, prin simpla intamplare sau necesitate fizica. Dar, intr-o epoca a fizicii big bang – in care universul nostru prezent este considerat finit, din punct de vedere temporal, si vechi de numai zece pana la cincisprezece miliarde de ani – singura modalitate de a elimina factorul surpriza din existenta noastra este de a multiplica lumile ad infinitum. Aceasta este singura optiune ce ne-a ramas. Intr-o pluralitate nesfarsita sau o succesiune de lumi, probabilitatea ca una din ele sa se afle intr-un echilibru destul de fin, pentru a da nastere vietii si ratiunii, creste pana la punctul la care ne asteptam ca ea sa apara in mod inevitabil, undeva, in intreaga multime de lumi. Atunci nu ar mai fi nevoie sa iesim din cadrul materialist pentru a gasi o explicatie adecvata vietii sau ratiunii.
Pe scurt, ipoteza lumilor multiple ofera scepticilor o modalitate convenabila de a evita o interpretare a universului care ar cere un raspuns religios, de recunostinta pentru existenta sa, cu adevarat minunata. Cat de usor intuneca ideologia lumea "obiectiva" a stiintei si ni se prezinta apoi ca fiind doar ea adevarul stiintific, pur si nealterat! Pana si incercarea de a inlatura nevoia de a ne minuna de universul nostru poate fi vazuta ca o minune.
In mod similar, credem ca cei ce incearca sa ajunga la SAP, apeland la ideea lui Alan Guth, care este foarte speculativa, desi plauzibila din punct de vedere stiintific, referitoare la un univers inflationist, pot fi condusi cateodata mai mult de ideologie decat de stiinta. Eforturile lor sunt o intoarcere la vechea dorinta a filosofilor de a avea un univers necesar. Tot ei vor sa curete universul de orice intamplare. Astfel, ei considera ca universul inflationist este convingator, nu numai pentru ca raspunde unor probleme stiintifice foarte reale din modelul standard al big bang, ci si (cel putin in cazul unor oameni de stiinta) pentru ca, in aparenta, se netezesc toate incertitudinile intamplarii si ni se sugereaza ca universul trebuia sa fie asa cum este. In absenta oricarei credinte ca universul e creatia libera a lui Dumnezeu, scepticii sunt obligati sa apeleze, fie la intamplare, fie la necesitate, pentru a-i gasi o "explicatie". Ei aleg intamplarea, in cazul ipotezei lumilor multiple, si necesitatea, in cazul ipotezei inflationiste.
Banuim ca nici una din aceste doua alegeri nu este intotdeauna motivata numai cu ajutorul stiintei.

Rugaciunea fiilor duhovnicesti pentru parintele duhohnic

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Care pe desfrânata şi pe tâlharul i-ai primit, primeşte şi rugăciunea mea pentru robul tău, duhovnicul meu (numele), ales de Tine să poarte povara păcatelor mele în faţa Ta, aşa cum Tu porţi povara întregii lumi în faţa Tatălui Ceresc.Iartă-i toate greşelile lui pentru dragostea şi jertfa stăruitoare ca să pun început bun de pocăinţă eu, oaia rătăcită. Cercetează-l degrabă şi vezi nevoile lui. Vindecă-l de toată boala şi întinăciunea trupească şi sufletească şi de slăbiciunea firii celei căzute. Izbăveşte-l de toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, de tot răul şi ispitele ce i-au venit pentru păcatele mele. Sporeşte-i înţelepciunea, îndelunga-răbdare, liniştea, pacea şi mulţumirea sufletească. Înmulţeşte-i puterea, sporeşte-i blândeţea şi purtarea de grijă şi împlineşte toate cele de folos lui. Dă-i minte luminată şi priceperea sfântă care se pogoară de la Tine, Împăratul Luminii. Bine sporeşte în el, Doamne, şi dăruieşte-l sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul adevărului Tău. Amin. (Metanie)Împărate Ceresc Mângâietorule, deschide stavila cerului şi plouă peste duhovnicul meu (numele) belşug de har şi bogată milă. Pogoară-Te asupra lui, odihneşte întru el pururea şi revarsă peste el mulţimea îndurărilor Tale. Amin. (Metanie)Maica Domnului, acoperă cu atotputernicul tău Acoperământ pe robul Tău, duhovnicul meu (numele) şi roagă-te Bunului Dumnezeu să-l miluiască pentru rugăciunile tale. Izbăveşte-l de toată ispita trupească, curăţă-l, tămăduieşte-l, întăreşte-l şi sănătate deplină dăruieşte-i. Amin. (Metanie)Cuvioase Părinte Siluane, roagă-te Domnului să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele) pentru rugăciunile tale.Cuvioase Arsenie cel Mare, roagă-te Bunului Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele) pentru rugăciunile tale.Toate Puterile Cereşti, Sfinţilor Români – mucenici şi muceniţe, cuvioşi şi cuvioase – Preacuvioşilor Părinţi ai noştri şi sfinţii a căror pomenire se face astăzi, împreună cu toţi sfinţii, rugaţi-vă lui Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele) pentru rugăciunile voastre. Amin. Amin. Amin. (Metanii)
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Care pe desfrânata şi pe tâlharul i-ai primit, primeşte şi rugăciunea mea pentru robul tău, duhovnicul meu (numele), ales de Tine să poarte povara păcatelor mele în faţa Ta, aşa cum Tu porţi povara întregii lumi în faţa Tatălui Ceresc.Iartă-i toate greşelile lui pentru dragostea şi jertfa stăruitoare ca să pun început bun de pocăinţă eu, oaia rătăcită. Cercetează-l degrabă şi vezi nevoile lui. Vindecă-l de toată boala şi întinăciunea trupească şi sufletească şi de slăbiciunea firii celei căzute. Izbăveşte-l de toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, de tot răul şi ispitele ce i-au venit pentru păcatele mele. Sporeşte-i înţelepciunea, îndelunga-răbdare, liniştea, pacea şi mulţumirea sufletească. Înmulţeşte-i puterea, sporeşte-i blândeţea şi purtarea de grijă şi împlineşte toate cele de folos lui. Dă-i minte luminată şi priceperea sfântă care se pogoară de la Tine, Împăratul Luminii. Bine sporeşte în el, Doamne, şi dăruieşte-l sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul adevărului Tău. Amin. (Metanie)Împărate Ceresc Mângâietorule, deschide stavila cerului şi plouă peste duhovnicul meu (numele) belşug de har şi bogată milă. Pogoară-Te asupra lui, odihneşte întru el pururea şi revarsă peste el mulţimea îndurărilor Tale. Amin. (Metanie)Maica Domnului, acoperă cu atotputernicul tău Acoperământ pe robul Tău, duhovnicul meu (numele) şi roagă-te Bunului Dumnezeu să-l miluiască pentru rugăciunile tale. Izbăveşte-l de toată ispita trupească, curăţă-l, tămăduieşte-l, întăreşte-l şi sănătate deplină dăruieşte-i. Amin. (Metanie)Cuvioase Părinte Siluane, roagă-te Domnului să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele) pentru rugăciunile tale.Cuvioase Arsenie cel Mare, roagă-te Bunului Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele) pentru rugăciunile tale.Toate Puterile Cereşti, Sfinţilor Români – mucenici şi muceniţe, cuvioşi şi cuvioase – Preacuvioşilor Părinţi ai noştri şi sfinţii a căror pomenire se face astăzi, împreună cu toţi sfinţii, rugaţi-vă lui Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască pe duhovnicul meu (numele) pentru rugăciunile voastre. Amin. Amin. Amin. (Metanii)

Stiinta contra Religiei. Religia contra Stiintei

Din timpurile cele mai indepartate, pe om l-a interesat problema originii sale si acest interes nu da inca nici un semn de diminuare. Astazi se pot recunoaste mai cu seama doua puncte de vedere contrarii :
- mai intai, parerea foarte populara conform careia omul a evoluat de la starea de animal inferior la starea in care se gaseste astazi conform principiilor expuse pentru prima data de Charles Darwin si mai tarziu de alti evolutionisti ;- in al doilea rand avem parerea expusa drept revelatie de catre Biblie, dupa care omul ar fi fost creat direct in starea in care se gaseste astazi.
Stiinta si religia sunt doua exemple ale dorintei omului de a cunoaste adevarul, dar exista o diferenta semnificativa intre modul de cautare a adevarului stiintific si cel al adevarului religios. Tocmai de aceea, de-a lungul timpului cele doua (stiinta si religia) au fost in conflict datorita ipotezelor si conceptiilor diferite pe care le promovau. De fapt, conflictul dintre stiinta si religie s-a nascut ca urmare a incercarilor disperate a comunitatii religioase de-a insista asupra adevarului absolut al tuturor enunturilor cuprinse in Biblie. Citit literal, mesajul biblic nu mai este compatibil cu progresul stiintei. De aici un conflict intre adevarurile oferite de stiinta si cele oferite de religie.
Inca de acum cateva secole teologii au realizat faptul ca aparitia si progresul stiintei va zdruncina increderea in imaginea propusa de religie. Datorita acestei temeri fetele bisericesti au plasat stiinta undeva pe un plan secundar, plus de asta, stiintei i s-au impus anumite limite in cautarea adevarului. In acest sens e cunoscut faptul ca, inca din Evul Mediu, capii bisericii catolice au fost cei care au detinut “fraiele” modului in care se derulau toate aspectele vietii social-politice si economice. Prejudecatiile din acea vreme, bazate pe vechile teorii religioase, au produs un fel de “bariera intelectuala” sau altfel spus o piedica imensa in calea progresului stiintific. Doua exemple in acest sens ar fi : in primul rand e cazul lui Galileo Galilei caruia, capii bisericii catolice i-au impus sa-si retracteze toate ideile privitoare la teoria sa stiintifica referitoare la pozitia Pamantului in Univers. In al doilea rand e cazul si mai dramatic a lui Giordano Bruno, care a fost ars pe rug de catre inchizitori in anul 1600 pentru ca ideiile sale erau incompatibile cu doctrina crestina (pentru acesta, religiile nu erau decat un cumul de superstitii utile pentru tinerea sub control a popoarelor ignorante).
Faptul ca evolutionismul are asa de multi adepti astazi se datoreaza esecului religiei traditionale, atat in ce priveste invatatura si modul de prezentare a relatarii biblice, cat si in ce priveste comportamentul bisericii. Sunt bine cunoscute actele de ipocrizie si opresiune intreprinse de inchizitie. Religia a avut si are in continuare un efect negativ asupra omenirii, ea facand diferente de rasa, determinand crime in societate si chiar razboiaie. Coranul le vorbeste musulmanilor despre Jihad, razboiul sfant prin care ei vor stapanii lumea si religia lor va domina.
Multi oameni de seama care au studiat religia apeleaza la istorisirile violente din Biblie, spunand: “Si Biblia prezinta relatari de violenta comisa in numele Domnului. Dumnezeul prezentat in primele carti ale Bibliei este intr-adevar nemilos in sprijinul pe care il acorda israelitilor, inecandu-i in mare pe dusmanii acestora”. Dar problema aceasta, a puterii si a modului de influentare a omului si a intregii istorii a omenirii de catre religie, nu face obiectul referatului de fat, ceea ce incearca sa aduca in discutie acest referat este posibila existenta a unei relatii intre religie si stiinta.
Intrucat teologia a progresat foarte lent in comparatie cu stiinta, astazi multi teologi nu mai incearca sa conteste cuceririle fundamentale ale stiintei cum faceau acum 300 de ani, ci au tendinta sa includa in conceptia despre lume anumite rezultate stiintifice, respingandu-le insa pe cele care li se par contrarii.
Desi, dupa unii, ar exista o multime de fapte care depun marturie in favoarea creatiei, foarte multi oameni accepta evolutia. Cei care sprijina teoria evolutiei traiesc cu impresia ca ea este acum un fapt stiintific. Dar sa nu uitam ca in urma cu cateva secole se credea ca pamantul este plat. Acum s-a stabilit, cu toata certitudinea, ca el are forma sferica, oarecum. De asemenea, se credea ca pamantul este centrul universului. Noi stim astazi, mai presus de orice posibilitate de indoiala, ca pamantul este departe de-a fi undeva in centrul universului si ca el este acela care executa o miscare de revolutie in jurul soarelui. Avand in vedere ca insusi Charles Darwin, cel mai cunoscut aparator al evolutiei, a dat de inteles ca era constient de limitele teoriei sale si ca subiectul originii vietii ramane deschis pentru examinari ulterioare, e foarte posibil ca intreaga teorie evolutionista sa cada. Dovada de baza care le lipseste evolutionistilor este existenta unor forme de viata de tranzitie intre specii. Faptul ca teoria evolutionista emisa de Darwin nu poate fi sustinuta cu dovezi clare ii determina pe multi oameni de stiinta evolutionisti sa formuleze noi teorii. De pilda, unii dintre acestia, care sunt siguri ca viata n-ar fi putut sa apara spontan pe pamant, emit ideea speculativa ca ea trebuie sa fi provenit din spatiul cosmic. Dar aceasta nu face decat sa transfere problema originii vietii intr-un mediu si mai ostil (spatiul cosmic).
Astazi nimeni nu mai poate contesta varsta Pamantului care ar fi de aproximativ 5 miliarde de ani sau a vietii pe pamant care ar fi inceput acum sute de milioane de ani. Teologii de azi vorbesc de cele 7 zile din Geneza ca de niste 7 ere geologice in decursul carora s-ar fi format pamantul, apele, primele forme de viata (plante si animale) si mai tarziu animalele mari si intr-un final omul, toate aceste etape desfasurandu-se sub stricta coordonare a Creatorului.
Oamenii de stiinta, de regula ateisti, vin sa combata si aceasta teorie a teologilor creationisti. Doar doua exemple in acest sens ar fi :1) Dupa relatarea biblica, plantele au aparut a treia zi, iar soarele a fost facut abia a patra zi. Daca a treia si a patra zi sunt in mod real “ere”, atunci cea de-a treia “era”, cea a plantelor, a fost lipsita de soare ;2) Tot din biblie reiese ca moartea (probabil si a animalelor) a aparul pe pamant o data cu caderea lui Adam in pacat. Daca asa stau lucrurile, cum se face ca a existat moarte in lume, conform teoreticienilor de tipul “7 zile = 7 ere”, cu multa vreme inainte ca Adam sa cada in pacat. Dovada sunt formatiunile geologice ce contin fosile dintr-o era apusa de mult. Si totusi Scriptura sustine in continuare ca moartea nu a domnit decat de la Adam incoace. Prin urmare exista dificultati considerabile in aplicarea teoriei de egalare a unei zile cu o era geologica. Revenind la teologii zilelor noastre, acestia sustin ca de fapt sensul cuvantului “moarte”, relatat mai sus, inseamna moarte spirituala, adica separarea spirituala dintre Dumnezeu si om.
Cu toate ca religia nu dispune de dovezi faptice sau logice care sa confirme ideea de putere divina, biserica si teologii lasa impresia ca ar detine niste dovezi aparte, ceva ce ratiunea si stiinta nu ar fi capabile sa combata.
Pentru multi altii insa religia se tine departe de stiinta, restrangandu-se doar la conceptul de morala si la sistemele de valori. Insa Inaltarea (trupului) Fecioarei Maria, Invierea lui Isus, viata de dupa moarte nu sunt nici pe departe probleme de morala si de valori, ci sunt fapte de natura stiintifica.
Exista totusi o conexiune intre acestea doua. Stiinta, prin salturile sale uluitoare, a lasat in urma evolutia morala, astfel a ajuns in preajma unor adevaruri periculoase pentru existenta umana (fizica nucleara si ingineria genetica sunt doar doua exemple in acest sens). De aceea este necesar un “arbitru” moral. Tocmai aici religia ar trebui sa sugereze moduri in care va trebui folosita cunoasterea nascuta din stiinta si in nici un caz sa impuna adevaruri imposibil de demonstrat. Ramane evident ca nu se poate demonstra strict rationl nici existenta, nici inexistenta lui Dumnezeu. Numai experienta personala a credintei este potrivita pentru a gasi un raspuns cautarii lui Dumnezeu. Oamenii trebuie sa accepte religia, indiferent ca e cea crestina, budista, islamica etc., ca o forma de comunicare cu puterea suprema si nu numai, iar stiinta ca o forma de cunoastere a adevarului dedus teoretic si experimental.
Conchidem ca stiinta si religia nu sunt sau nu ar trebuie sa fie in conflict, pentru ca invataturile fiecareia se preocupa de domenii absolut distincte.

Este posibil sa trăieşti o durere pe care o observi la altă persoană dar pe care nu ai experimentat-o?


Este posibil sa trăieşti o durere pe care o observi la altă persoană dar pe care nu ai experimentat-o? Un nou studiu se foloseşte de o tehnică avansată de imagistică cerebrală pentru a încerca sa răspundă la această întrebare. Această cercetare, publicată de Cell Press in ediţia din 29 Ianurie din ziarul Neuron, oferă posibiltatea unei priviri mai de aproape asupra mecanismelor creierului care sunt implicate în procesul de empatie.
Studiile legate de imagistica creierului au arătat tipare similare de activitate cerebrală atunci când subiecţii simt propriile emoţii sau observă aceleaşi emoţii la alţii. S-a spus că pentru o persoană care nu a trecut printr-o anumită emoţie ar fi destul de dificil sa empatizeze direct cu o altă persoană prin mecanisme de oglindire care cer o experienţă anterioară şi, in loc, acea persoană ar trebui să se bazeze pe un proces cognitiv
”Pacienţii cu o lipsă de sensibiltate congenitală (analgia congenitală) oferă o posibilitate unică de a testa acest model de empatie prin explorarea modului în care lipsa reprezentării durerii proprii ar putea influenţa percepţia durerii celorlalţi,” explică autorul Dr. Nicolas Danyinger de la Departamentul Centrului de Neurofiziologie şi Durere din Pitie-Salpetriere Paris, Franţa.
Dr. Danziger si colegii săi au demonstrat anterior că pacienţii cu analgie congenitală au subestimat durerea celorlalţi atunci când lipsea replica emoţională. Şi, în contrast cu subiecţii de control, abilitatea de a cunoaşte în întregime durerea celorlaţi depindea de capacitatea de a empatiza. În acest studiu, cercetătorii s-au folosit de RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) pentru a compara tiparele cerebrale active la pacienţii cu analgie congenitală si la cei de control, care au fost rugaţi să-şi imaginze sentimentele unei persoane dintr-o fotografie a cărei mimică exprima durere.
RMN-ul a arătat că pacienţii cu analgie congenitală aveau o activitate scăzută in zonele vizuale, rezultat ce indică o vagă trezire emoţională la vederea durerii celorlalţi. La aceşti pacienţi, dar nu la cei din grupul de control, capacitatea de a empatiza a prevăzut activarea unor structuri cerebrale mediane ce erau implicate in procese legate de deducerea stărilor emoţionale ale altor persoane.
Aceste rezultate sugerează că în absenţa mecanismelor funcţionale create de experimentarea durerii, pacienţii cu analgie congenitală se pot baza in mod crucial pe capacitatea lor de a-şi imagina durerea altora, având drept semnătură neuronală al acestui proces cognitiv-emoţional activarea regiunilor cerebrale mediane.

„Cea mai veche Biblie" - scrisă în limba siriacă, descoperita în Cipru



O Biblie veche, scrisă în siriacă: un dialect al "limbii materne a lui Iisus, a fost găsit în Cipru, la începutul acestei luni".
Poliţiştii turci ciprioţi care au efectuat un raid în rândul contrabandiştilor suspectaţi de trafic cu antichităţi au găsit cateva Scripturi, în partea de nord a Turciei, o parte controlată din Cipru, potrivit Reuters. Poliţia a depus mărturie în faţa instanţei, care le consideră cele mai vechi texte sfinte, care ar putea avea 2000 de ani.
În fotografia oferită de către autorităţi, Biblia este înfăţişată cu un desen al unui copac şi opt linii de text siriac, în aur.
Bursierii sunt siguri că dacă manuscrisul este un original, ar fi o descoperire nepreţuită.
Unii experţi susţin însă că folosirea literelor de aur ar indica faptul că nu este veche chiar de 2000 de ani.
Un specialist în manuscrise de la Universitatea din Cambridge, JF Coakley, a sugerat că Biblia descoperită ar fi scrisă după secolul 15.
"Scrierea siriacă pare să fie una est-siriacă, având vocale cu puncte, pe care nu o conţin manuscrisele dinainte de secolul 15", a spus Coakley, Reuters.
"Bazându-mă pe fotografie... dacă nu mă înşel, cel puţin unele cuvinte par a fi în limba modernă siriacă, o limbă care nu a fost scrisă până pe la mijlocul secolului 19", a adăugat el.
Investigarea celor nouă persoane suspectate de contrabandă cu Biblii este încă în curs de desfăşurare. Ele au fost reţinute de poliţie şi interogate pentru aflarea mai multor persoane implicate în acest caz.
De asemenea, autorităţile au descoperit o statuie şi o sculptură în piatră a lui Iisus, considerată a fi de la o biserică din zona de nord a Ciprului.
Multe icoane, din mica insulă a Ciprului, care este împărţită în două cu Turcia - care ocupă partea de nord - au fost furate şi scoase la licitaţie în întreaga lume.
Mai mult de 15.000 de obiecte religioase, icoane portabile şi relicve au fost furate şi vândute, la unele case de licitaţie de prestigiu, cum ar fi Sotheby's din New York, conform datelor existente în Republica Cipru.
Cipru este locul în care Apostolul Pavel a întreprins prima sa calatorie misionara, având deci un patrimoniu creştin de 2000 de ani. Insula deţine unele dintre cele mai bune colecţii de artă bizantină din lume.
Dar, după ce Turcia a invadat Cipru, în anii 1970, şi a luat controlul a unei a treia părţi, din nordul ţării, bisericile au început să fie arse şi distruse.
Mai multe cazuri de furturi religioase, icoane, din Cipru, au ajuns în faţa instanţelor SUA, sub acuzaţia de încercarea de a vinde în mod ilegal artefacte din cultura cipriotă. Instanţele SUA au ajutat la returnarea acestor piese, către Republica Cipru, dar zeci de mii de alte piese vechi s-au pierdut.
Statele Unite au recunoscut "că patrimoniul cultural din Cipru este pe cale de dispariţie şi, în 1999 şi 2003, Departamentul Trezoreriei SUA a emis de urgenţă restricţii privind importul obiectelor bizantine bisericeşti şi de ritual din Cipru.
Partea de sud a Republicii Cipru, este de peste 80% creştină. Deşi populaţia sa numara numai 800.000 de locuitori, Republica Cipru atrage peste 2 milioane de turisti pe an.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea parintelui Iustin Parvu plange cu lacrimi de mir



Icoana Maicii Domnului de la Manastirea parintelui Iustin Parvu plange cu lacrimi de mir
9 februarie, 19:11

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Petru Voda din Moldova a plans duminica cu mir, fapt observat de credinciosii adunati in numar mare, au relatat calugarii de la fata locului, care ne-au transmis si fotografia icoanei. Zilele acestea, Manastirea cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril este in centrul atentiei lumii ortodoxe dupa ce duhovnicul Iustin Parvu a facut un Apel romanilor, cinului monahal si ierarhilor Bisericii sa nu accepte indosarierea electronica prin cipuri biometrice introduse obligatoriu in pasapoarte, cu incepere de la 1 ianuarie. La apelul parintelui Iustin s-au strans pana acum peste 50.000 de semnaturi din intreaga tara, ce vor fi inaintate Guvernului, Parlamentului si Patriarhiei, alaturi de cererea de a putea alege acte de identitate cu sau fara dispozitive de supraveghere electronica prin unde radio (RFID). Sfantul Sinod a anuntat de altfel ca va discuta problematica cipurilor biometrice la urmatoare sedinta din 25-26 februarie a.c., iar o coalitie de organizatii ale societatii civile a contestat Hotararea Guvernului la Curtea de Apel, cazul urmand a se judeca chiar martea aceasta, pe 11 februarie, orele 9.00.
Lacrimile cu mir ale Fecioarei Maria au fost interpretate drept un semn al vremurilor care vin, mai ales ca marti Parintele Iustin implineste 90 de ani, dintre care 17 a suferit pentru credinta in temnitele comuniste. Pe icoana facatoare de minuni se afla si Sfantul Haralambie, protectorul parintelui Iustin, sarbatorit pe 10 februarie. Pentru marti au fost organizate adevarate pelerinaje la Manastirea de la Poalele Ceahlaului, mii de credinciosi dorind sa vada minunea si sa-i ureze "La Multi Ani!" parintelui, considerat, dupa regretatii parinti Ilie Cleopa si Ioanichie Balan si alaturi de bunii parinti Adrian Fageteanu si Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei romanesti.

Parintele Iustin Parvu

Cine ţine ortodoxia românească ? - Interviu cu Părintele Iustin Pârvu


Interviu cu Părintele Justin Pârvu, realizat de Monahia Fotini23 decembrie, 2008
- Părinte, Sf. voastră cum vedeţi cinstirea acestor martiri anticomunişti înainte de canonizarea propriu-zisă, prin facerea de icoane şi acatiste?
Eu văd în aceste manifestări un lucru foarte bun, pentru că viaţa acestor martiri este deja cunoscută în sfinţenia lor, prin faptele lor, prin toată conduita lor; ei au trăit şi încă mai trăiesc în mijlocul acestui popor. Ei au dovedit, în sfârşit, că din frageda lor tinereţe s-au jertfit pentru adevărul acesta ortodox. Acum, pentru noi, cel mai important este să ne apropiem de jertfa lor cât mai mult, ca să putem avea şi noi îndrăznire la Dumnezeu prin ei. Domnitorii noştri n-aveau în ţara noastră a Moldovei sfinte moaşte, n-aveau sfinţi, n-aveau icoane făcătoare de minuni, însă au intervenit şi aşa am obţinut pe cuvioasa Paraschiva, aşa am obţinut icoane făcătoare de minuni, la care se închină tot poporul astăzi. Acestea toate au fost, în sfârşit, valori aduse din lumea aceasta ortodoxă şi ei, domnitorii noştri, au socotit că, cu cât vom avea mai mulţi sfinţi, cu atât şi ţara va fi apărată cu mai mult zel faţă de năvălirile şi greutăţile istorice prin care am trecut în decursul timpului, moaşte şi icoane care au acoperit pământul cu rugăciunea şi cu prezenţa lor. Dar şi secolul acesta al XX-lea, care a rodit aceşti tineri care au luat drumul crucii şi s-au jertfit, şi-au măcinat tinereţile lor în celulele puşcăriilor, dovedeşte că bunul Dumnezeu mai este încă alături de Ortodoxia românească şi totodată este şi un îndemn pentru noi, cei de astăzi, să urmăm nevoinţelor şi martirajului lor. Şi dacă nu ne-a binecuvântat Dumnezeu prin suferinţele lor, măcar să aducem la lumină sfinţenia lor şi să ne închinăm lor ca unor sfinţi, care se roagă pentru noi.Cu cât noi vom avea mai mulţi sfinţi, oficial şi neoficial, cu atât şi mila lui Dumnezeu va fi peste noi şi vom putea avea îndrăznire înaintea lui Dumnezeu, prin sfinţii şi martirii noştri. Toate popoarele acestea din Răsăritul Europei au trecut prin cenzura asta bolşevică, şi bulgarii, şi sârbii, şi cehoslovacii, şi polonezii, şi ungurii, naţiuni care au opus şi ele, întradevăr, un efort puternic împotriva ateismului. Dar ceea ce s-a remarcat îndeosebi la noi, a fost faptul că România a avut un tineret foarte înţelept şi foarte pătruns de esenţa acestui adevăr ortodox, încât prin jertfele lui, cred eu, am depăşit cu mult toate aceste ţări din jurul nostru. De aceea şi obiectivul nr.1 al pedepsei şi al persecuţiei Ortodoxiei în Balcani a fost şi este ţara noastră, este România ortodoxă cu tineretul acesta de jertfă care, în sfârşit, a luat de coarne taurul comunismului şi al tuturor străinilor care şi-au vândut conştiinţa şi neamul. Însă nu este suficient să admirăm ostenelile şi nevoinţele lor, ci mai trebuie să le încercăm şi noi, pe pielea noastră, căci aşa s-a plămădit ortodoxia asta până astăzi.Experimentele anti-crestine din Romania
- Nu vedeţi că acum fac experimente pe noi cu vaccinul Gardasil…, despre care se spune că ar avea drept efect sterilizarea…
- Experienţele care se fac pe noi, încât au ajuns să ucidă şi tineretul şi copiii aceştia, sunt asemenea experimentelor iudaice făcute pe poporul evreu. Nu vedeţi cu câtă ură s-au pornit asupra pruncilor noştri? Întocmai ca la Naşterea Mântuitorului când iudeii căutau să-L ucidă pe Hristos şi au omorât atâţia prunci nevinovaţi; îl luau de la pieptul mamei lor, îl treceau pe sub sabie fără pic de milă, şi asta numai pentru ura şi mânia lor împotriva lui Hristos. Astăzi asistăm la acelaşi fenomen. Distrug viţa română din pântece, să nu cumva să se mai perpetueze ortodoxia în lume. Este aceeaşi metodă dar sub altă formă, cu aceeaşi ură, aceeaşi răutate, sălbăticie şi până azi. Aici se vede cât îi doare sufletul pe cei din guvernul României, că în loc să ofere copiilor din şcolile noastre altfel de bunuri, cărţi, ajutoare materiale, îmbunătăţirea şcolilor, să se ocupe de formarea lor culturală care să fie cât mai aproape de adevărul istoric şi de tradiţia poporului nostru creştin – aşa ca să le dea o mângâiere şi materială şi spirituală - ei îi omoară. Dacă ei nu au avut acest interes până acum, s-au trezit deodată acum mari protectori ai copiilor – că pe de o parte ei apar ca nişte îngeri, dar pe de altă parte sunt nişte demoni împieliţaţi. De ce n-ar veni sub o formă umană în ajutorarea familiilor care au câte 5-6 copii, care suferă în mizerie şi multe lipsuri, că ni s-a dus buhul în toată lumea? Dacă ar face acest lucru, într-adevăr ai crede că urmăresc ceva bun.
- Păi cum să ajute familiile cu copii dacă ei vor să decimeze populaţia?
- Întotdeauna aşa a şi fost, din vremea partidului comunist. Cum se recrutau membrii de partid, de pildă? Într-o şedinţă se discuta despre unele elemente care ar fi foarte potrivite de recrutat în partid, dar dacă erau cumva creştini care merg la biserică… „Cutare membru de partid este bun, dar nu vezi că merge la biserică, îşi botează copiii, îşi cunună feciorii?” – şi nu-l mai puteau înscrie în partid. Pe de altă parte, noaptea, de pe la ora unu, îşi cununau copiii lor în mănăstirea Bistriţa, în paraclisul Sf. Ioan de la Suceava, membrii de partid, şi nu membrii oarecare, erau oameni de elită ai partidului, cu mare răspundere. Se făceau şi cununii, se făceau şi botezuri. Mi-aduc aminte, veneau, erau anumite zile frumoase aşa pe care le sărbătoreau ei şi aveau icoane acasă, sechestrate de la diferite mănăstiri, biserici, muzee, veneau cu nişte cadouri de rămâneai uimit de câte o icoană veche de vreo 5-600 de ani. Printre camerele securităţii era şi un depozit pentru icoane şi obiecte de cult de mare valoare luate de prin mănăstiri.
- Şi ce s-a întâmplat cu aceste obiecte? Au mai fost recuperate?
- Nu, nici vorbă, s-a făcut comerţ cu ele peste hotare. Mi-aduc aminte, într-una din zile, i-au adus unui stareţ de la o mănăstire, cea mai veche şi frumoasă icoană luată de la mănăstirea Putna şi dată acestui stareţ, care era omul de petreceri şi de mese şi omul lor. Ei, securiştii, preferau să se adăpostească şi să se distreze aici, la mănăstiri, unde era totul gratuit şi călugării obişnuiţi cu „duhul ascultării”. În sărbătorile Crăciunului, în mănăstiri, se tăiau câte doi-trei porci, doi mergeau la securitate, şi unul care rămânea pentru zilele în care veneau ei la mănăstire, cu tot cu familii.Daca sunt nesocotite canoanele Sfinţilor Părinţi, Biserica oficială va fi prăbuşirea noastră
- Părinte, credeţi că Biserica ar trebui să recunoască colaborarea cu comunismul? Ţine de datoria lor morală sau mai multă sminteală s-ar face?Dar la câtă sminteală au făcut ei până acum, ce-ar mai fi una în plus? La ora actuală este o situaţie cum nu se poate mai degradantă în rândul oamenilor Bisericii. Nu suntem noi în măsură să-i discredităm, dar n-au ştiut decât să se măgulească pe lângă acest regim, condamnat de întreaga umanitate de azi. Şi, pe de altă parte, s-au folosit de popor ca să-i atragă de partea regimului – pentru că intenţia lor era să-i vadă poporul pe capii Bisericii alături de capii comunişti, şi aşa îşi câştigau credibilitatea. Dar toate acestea nu erau decât de faţada lumii. Dar pe de altă parte unde se pomenea oră de religie în şcoală? Unde să pomeneşti un elev să meargă la biserică, când directorii şcolii stăteau la poarta bisericii să vadă cine intră sau iese din biserică? Asta era de fapt realitatea. Unde erau icoanele în şcoli? Unde erau cărţile de cult bisericesc, că abia găseai o psaltire şi un ceaslov? Mai interesant este că imediat înainte de revoluţie, securistul venea de la Bucureşti şi aducea ceasloave şi psaltiri pe la mănăstiri în ţară. Pe securist nu-l întreba nimeni ce duci acolo? Dar totuşi s-a menţinut practica aceasta ortodoxă în interiorul poporului nostru, nu s-a pierdut. De bine, de rău, copiii nu au rămas nebotezaţi, soţii nu au rămas necununaţi. Dar acum Dumnezeu ştie cât şi în ce măsură e valabilă toată lucrarea aceasta a noastră, ca să stai la o cununie sau la un botez după aceea să stai la o şedinţă bolşevică de partid, să scoţi din guşă ce-ai mai auzit, ce-ai mai văzut, ce se mai spune, ce se mai crede. E greu să spui o predică frumoasă, elegantă, cu atâta patos şi zel, de parcă ies porumbeii din gura predicatorului, iar după aceea s-o amesteci cu apa tulbure a comunismului. E o defăimare a harului lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu cred că a trecut cu vederea greşelile noastre şi a lucrat în neamul acesta, pentru credinţa poporului şi martiriul mucenicilor noştri din închisori şi de prin munţi. Nu ierarhii şi preoţii au ţinut ortodoxia românească, ci mucenicii din închisori şi mamele creştine care şi-au crescut copiii în duhul acesta al adevărului ortodox. Ce se citeşte în Vieţile Sfinţilor, despre mamele, părinţii, care-şi cresc copiii în duhul Evangheliei - astăzi le trăim practic în viaţa de familie a neamului nostru şi ne dăm seama cât de apropiaţi suntem faţă de aceste adevăruri pe care Sfinţii Părinţi ni le-au lăsat nouă ca nişte faruri de lumină spre viitorul neamului nostru. Ei vor să distrugă copiii noştri, tineretul, să distrugă lumea din rădăcinile ei. Iată, de pildă, mizeria şi criza financiară – mamele n-ar trebui săşi lase copiii să se ducă de la 16-17 ani prin ţările occidentale să câştige o bucată de pâine, să se ducă să-şi piardă identitatea lor de ortodocşi şi de români. Că vin unii şi-mi spun că nu mai ştiu nimic de copiii lor de vreo 3-4 ani. Chiar astăzi a venit o familie şi plângea cu lacrimi fierbinţi că nu ştie nimic de 7 ani de copilul lor plecat de acasă. Şi iată asta este urgia, crima şi pacostea asta venită peste noi – răutatea acestor oameni care oprimă creştinismul de 2000 de ani. Ne confruntăm cu aceeaşi primejdie iudaică, ca de acum 2000 de ani şi până în prezent. Şi cred că în prezent este mai activă ca oricând. De acum înainte nu ştiu încotro mai mergem, pentru că acum nu mai avem justificare că suntem în vreme de prigoană, forţaţi de împrejurări, acum de bună-voie ne vindem ortodoxia ecumenismului.
- Păi, nu vedeţi că ei nu au fost în stare să-şi ţină promisiunile făcute la sinodul din iulie, prin care s-a stabilit să nu se mai facă ierurgii cu eterodocşii…
- Dacă Biserica noastră Ortodoxă îşi va lepăda credinţa strămoşească şi va nesocoti canoanele Sfinţilor Părinţi, atunci, cu durere o spun, Biserica oficială va fi prăbuşirea noastră…
- Am tot auzit în ultima vreme ierarhi spunând că tainele catolicilor ar fi valide sau că oricine este botezat în numele Sfintei Treimi, indiferent de confesiune, se mântuieşte, adică botezul catolicilor ar fi valid.
- Eu aşa cred în botezul lor, dacă au renunţat la primatul papal şi la infailibilitate, dar atâta vreme cât la ei papa este Hristos, deci nu mai este Sfântă Treime şi ce valoare mai are botezul lor? Numai la noi e botez în numele Sfintei Treimi, la ei e botez în numele Papei, chiar dacă ei invocă în mod formal pe Sfânta Treime. Şi astfel creştinismul nostru a operat atât de frumos, dar asta numai prin sacrificiile şi jertfele mamelor.
Sfintele mame
- Cu prilejul acestor sărbători doriţi să transmiteţi ceva mamelor?…
- Mamele au fost şi rămân creştinele care au contribuit la realizarea sfinţilor, savanţilor, a oamenilor de creaţie. Ele sunt cele care au umplut bisericile, au umplut mănăstirile cu feciori, cu preoţi care slujesc neîncetat liturghia în bisericile şi mănăstirile noastre. Ele sunt cele care au ostenit zi şi noapte, la pieptul lor au ţinut copiii, acolo i-au întors cu ochii spre Maica Domnului în rugăciune, i-au îndumnezeit şi iau crescut în duhul acesta ortodox, aşa după cum şi creştinismul nostru se naşte astăzi în peştera Betleemului, în sfânta familie a Fecioarei Maria şi a dreptului Iosif. Ele, mamele, duc mai departe toată frumuseţea, în obiceiurile, colinzile, cântecele lor de doruri, de noapte şi de zi deasupra copilaşului, aşa ca să le cânte tradusă Evanghelia în doinele şi cântările poporului nostru. Mamele care au refuzat să vaccineze copiii, deşi nu au prea multe cunoştinţe medicale, dar prin experienţa lor practică şi bunul lor simţ, şi-au dau seama că tot ceea ce apare aşa deodată nu e lucru curat şi simt că nu e bun pentru copilul lor, pentru că au această experienţă frumoasă de zeci de ani şi se opun la tot ce apare aşa în afara lucrurilor normale cu toată puterea lor, să apere cu tărie sănătatea pruncilor lor, şi sănătatea trupească, şi sănătatea sufletească. Pentru că cine socoteşte să ia viaţa aceasta trupească prin ucidere, prin mizerie, prin lipsuri… sunt dispuşi să ia şi viaţa sufletească. Şi de aceea mamele au acest bun simţ şi intuiţie duhovnicească de a apăra cu toată puterea viaţa şi frumuseţea acestor tineri, lăsaţi de Dumnezeu ca să umple raiul cu ei.
Pangarirea pamantului sacru
- Cum vedeţi întoarcerea tinerilor români în ţară odată cu criza aceasta financiară care a cuprins toată lumea?
- Poporul român poartă azi nişte asemănări cu istoria poporului evreu. Poporul evreu a fost în robia egipteană, a fost în robia babiloniană, a fost în toate greutăţile şi conflictele pentru că este singurul popor din istorie care mereu a arătat o nemulţumire până în zilele noastre. Au cerut la început să li se dea conducători - li s-au dat bătrâni să-i sfătuie. Au cerut după aceea judecători – bătrânii nu sunt buni – le-a dat Dumnezeu judecători. N-au fost buni nici judecătorii – au cerut să aibă prooroci. Lea dat Dumnezeu prooroci - n-au fost buni nici proorocii. Apoi au cerut să aibă regi. Le-a dat Dumnezeu regi şi împăraţi – dar n-au fost buni nici împăraţii. Au cerut de la Dumnezeu să continue în istorie să stăpânească lumea. Iată că Dumnezeu le-a dat să stăpânească lumea, pentru că unde este un evreu, acolo este şi pofta de stăpânire, pentru că acesta a fost idealul şi în viaţa, şi în visele lor – să stăpânească. Pentru că ei mereu au fost şi sunt într-o nemulţumire continuă. Reluând ideea de mai înainte, tot ei au născut şi revoluţia franceză, ei au născut şi naţionalismul şi ideea de naţiune. Dar pe de altă parte tot ei au născocit şi lupta între naţiuni şi deznaţionalizarea. „Trebuie să le desfiinţăm, trebuie să venim cu revoluţia franceză să spunem omului despre egalitate, fraternitate şi libertate”, aceste principii care nu sunt decât utopie. Sigur că nu se poate vorbi de egalitate, pentru că una este tata, alta este mama, altul este feciorul mai mare. Că stea de stea se deosebeşte în strălucire… alta este slava lunii, alta este slava stelelor, alta este în sfârşit viaţa societăţii din lumea noastră. De aceea ei au venit şi au născocit comunismul, au născocit revoluţia din 1918 din Rusia, au născocit marxismul şi au măcinat creştinismul rusesc. Ortodoxia rusească a fost decimată de această concepţie iudaică, concepţie care vine şi până în zilele noastre.
Acum sigur că tânărului acesta al nostru, scos din rădăcinile fireşti ale credinţei, ale ortodoxiei, punându-i-se la dispoziţie farmecul acesta al televizorului, al calculatorului, aceste tehnici răufăcătoare pentru om, pe lângă binefacerile lor – sigur că a devenit un om răzvrătit, un om dezrădăcinat din ascultare, din dragoste faţă de familie, de părinţi. Iată acum, la 18 ani, copilul, aduce în casă pe iubita lui, mama îl primeşte şi de aici încep căsătoriile acestea dezastruoase, de probă. Trăiesc câte şase-şapte ani, zece ani aproape şi în cele din urmă, poate se iau, se căsătoresc cu mare greu. Şi fac şi ei cununia religioasă datorită presiunii părinteşti. Ce iese din aceşti doi tineri consumaţi, epuizaţi, după o trăire de viaţă de la 15-16 ani? Ce oameni pot să mai iasă din ei? Şi iatăne, poporul nostru, un popor babilonian. Şi a venit Dumnezeu cu mânia Lui astăzi şi ne-a împrăştiat în toată lumea, ne-a împrăştiat în lumea întreagă şi am ajuns să nu mai trăim nici măcar într-o unitate, cum trăia poporul evreu, - ei erau oarecum într-o conservare permanentă; ei totuşi îşi păstrau identitatea lor religioasă şi naţională. La râul Babilonului, cântarea acesta pe care o avem noi în Biserică, şi plânge foarte frumos înstrăinarea noastră de patria pământească şi cerească. „Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin? De te voi uita Ierusalime, uitată să fie dreapta mea! Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine”.
Ei bine, vedeţi dumneavoastră, acest tineret al nostru a uitat de tot – nu mai are Ierusalim, nu mai are biserică, nu mai are şcoală, nu mai are armată, nu mai are regi, nu mai are împăraţi, nu mai are cărturari, nu mai are învăţători, nu mai avem conducători… Toţi netrebnici ne-am făcut – şi atunci mânia lui Dumnezeu vedeţi cât este de mare! Iar aceste fenomene de acum în care străinii ne iau şi ne aruncă în graniţele noastre poate să fie şi o revenire, şi un început de pocăinţă de toate fărădelegile şi răutăţile pe care le-am făcut şi le facem şi acum. Păi se vede şi de la distanţă planul acesta diabolic pe care îl fac asupra noastră. Unde s-a mai pomenit ca o ţară ortodoxă ca România să mărşăluiască pe străzile Bucureştiului, capitala noastră curată şi sănătoasă de altă dată, cu obiceiurile şi frumuseţea lui ortodoxă – să găzduiască acum aici toate blestemăţiile pământului, să transformăm pământul acesta de sfinţenii, de rai, în loc de pângărire şi de spurcăciune a fărădelegilor?!
Şi faptul că acum vin copiii noştri de dincolo, îi sfătuiesc să vină mai cu grijă, mai cu atenţie, şi să dea cu adevărat cinste şi valoare acestui pământ sacru de unde ne tragem şi hrana noastră şi sănătatea noastră. De aceea socotesc că e o binefacere de la Dumnezeu ca să revenim aici, să ne putem lucra pământul cu mai puţini dolari sau euro şi să ne putem găsi aici în sărăcia noastră, aşa cum au lucrat şi strămoşii şi părinţii noştri de altădată, că nu s-au dus peste hotare să cerşească la unguri, să cerşească la germani, să cerşească în ţările galice existenţa lor. A stat aici, a muncit pământul, a creat doina lui Eminescu, aici a creat poezia lui Alecsandri, amintirile lui Creangă, suferinţa cântată în versuri de Radu Gyr, Nichifor Crainic şi toţi marii noştri oameni de cultură, toţi cântăreţi ai vieţii noastre creştine ortodoxe. De aici ar fi bine să reînnodăm firul acesta şi să reluăm mai departe viaţa în pregătirea noastră pentru veşnicie. Masoneria stă la pândă să vadă când se prăbuşeşte muntele acesta, bastionul Ortodoxiei – au răbdare. Se pare că suntem printre ultimii supravieţuitori ai Ortodoxiei.

Romania este singurul stat din lume

Romania este singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic …
Proaspatul nostru ministru al administraţiei şi internelor e gata sa crape de mandrie că, citez “Romania este singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea faciala si impresiunile digitale“.Se vede treaba ca Romania e cea mai expusa tara la pericolul terorismului daca e musai ca toti romanii detinatori de pasapoarte - şi e cazul majoritatii - sa fie tratati ca posibili infractori si sa li se stocheze amprentele digitale in baza de date a guvernului.
Lăsând deoparte acest aspect al problemei, trebuie spus faptul ca atribuirea paşapoartelor (şi în curând a actelor de identitate cu cip) este un grav atentat la libertatatea si sanatatea cetătenilor români deoarece acestor “smart” cipuri pot fi localizate de la distanta ducând la supravegherea posesorilor.
Din punct de vedere creştin aceste noi documente sunt inacceptabile pentru ca se identifica cu profetiile Apocalipsei (cap. 13) care ne previn de faptul ca Antihrist va pune la punct un sistem de supraveghere mondial prin insemnarea tuturor oamenilor cu semnul său. Acest semn are ca principal scop recunoasterea posesorului ca fiind supus sistemului - adica inchinator al lui Antihrist - acest lucru dându-i posibilitatea sa cumpere sau sa vândă.
Credem ca aceste documente biometrice sunt precursoare ale impunerii pecetei lui antihtist - cip implantat - pe mâna dreaptă sau pe frunte si de aceea este absolut necesar sa ne opunem prin toate mijloacele impotriva introducerii acestor “prepeceţi” satanice. Pentru orice creştin acceptarea semnului lui Abntihrist este similar cu autocondamnarea la chinurile veşnice. Iata avertismerntul Lui Dumnezeu: Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mâna lui, va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului. Şi fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei. (Apocalipsa 14, 9 - 11).

Studiu despre CIP-uri de Pr. Prof. Dr. Mihai Valică, făcut cu binecuvîntarea ÎPS Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Un studiu de Pr. Prof. Dr. Mihai Valica, facut cu binecuvintarea IPS Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, presedintele Comisiei Canonice a Sfintului Sinod al Bisericii ortodoxe Romane. Studiul lui Mihai Valica urmeaza poziției exprimate de parintele Justin Parvu.
Din ianuarie 2009 a inceput in Romania, cu o graba suspecta si tacita, eliberarea de pasapoarte si permise de conducere cu cip RFID[1], fara ca cineva sa cunoasca in detaliu datele stocate pe cip. In vederea aderarii fara rezerve la spatiul Schengen[2], prevazuta pentru 2011, si executand cu multa ravna si acrivie directivele UE[3], Romania extinde procedeul si la alte documente personale, cum ar fi: actul de identitate, cardul de sanatate, precum si alte documente de calatorie. Pe fondul acestei actiuni, Parintele Justin Parvu a dat un comunicat, care a creat anumite controverse, contestatii si reactii.Cu binecuvantarea IPS Teofan, prezint mai jos parerea mea referitoare la problema ridicata de Parintele Justin, intrucat sunt doctor in Teologie Sociala Aplicata, disciplina care reglementeaza moral relatia Bisericii cu lumea[4], si cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi, specializarea Biserica azi. Istorie si Actualitate.
1. Sinteza psiho-teologica a comunicatului Parintelui Justin Parvu din data de 14.01.2009[5]
a. Indemnat de glasul constiintei si curatia inimii, Parintele Justin atentioneaza cu duh profetic, de pericolele unui posibil inceput de insemnare cu numarul fiarei apocaliptice 666[6] si considera planul national de introducere a cipurilor biometrice pentru buletin si pasaport ca o vreme „premergatoare acestei profetii”[7], deci nu derularea insasi a profetiei[8].
b. Nu actiunea cipurile biometrice in sine este egala cu pecetluirea, ci aceasta reprezinta doar un inceput si „o capcana a vrajmasului”[9]. E posibil ca ulterior aceste date sa fie folosite pentru trecerea la actiunea propriu-zisa, iar o data inceputa, sa pregateasca pas cu pas, psihologic-aperceptiv si mental, actiunea finala: pecetluirea.
c. In acest context, Parintele Justin ii indeamna pe credinciosi sa fie vigilenti si, daca e nevoie, chiar jertfelnici: sa primeasca martirajul, daca vor fi fortati sa primeasca „inofensiva” actiune, adica acceptarea cipurilor biometrice pentru buletine si pasapoarte.
d. Recunoaste ca nu este de datoria sa sa faca aceasta atentionare, ci ar fi fost de datoria „arhipastrorilor, mai marii acestei Biserici”, insa din cauza ca ei nu iau atitudine, sau nu considera acest lucru un pericol, se substituie acestora si, din dragoste pentru neam si Biserica, trage un semnal de alarma, considerand ca acest „proiect le rapeste de fapt oamenilor libertatea” si ar grabi si chiar ar usura ulterior procesul de pecetluire.
e. Cuvintele: „Este vremea muceniciei! Luptati pana la capat! Nu va temeti!” vor sa marcheze acest lucru si vor sa spuna ca daca acum, cand actiunea este abia la inceput, crestinii nu vor fi capabili de jertfa si impotrivire, mai tarziu va fi si mai greu.
f. Daca aceasta actiune nu ar fi fost proorocita cu 2000 de ani in urma de Sf. Apostol si Evanghelist Ioan, demersul pe care guvernantii, cu stiinta sau nestiinta, il fac prin acest proiect nu ar fi fost pus sub semnul intrebarii sau al contestarii, ci nebagat in seama, sau poate chiar considerat un lucru benefic. Insa daca luam in serios Sf. Scriptura, si in special proorocia din Apocalipsa 13, atunci, dupa parerea mea, demersul Parintelui Justin este justificat teologic, responsabil si profetic, intrucat exista multe date comune intre actiunea introducerii cip-urilor biometrice si atentionarea profetica din Apocalipsa[10].
2. Legislatia nationala, internationala si europeana referitoare la cip-urile biometrice
a. Regulamentului Consiliului Europei nr. 2.252/2004[11] da recomandari si detalii tehnice privind cip-urile biometrice[12], insa nici o tara din lume nu s-a grabit sa le implementeze cu atata acrivie tehnica si obedienta. Romania este prima tara-pilot-cobai de pe planeta cu un asemenea proiect experimental, iar guvernarea trecuta a reglementat aceasta prin: OGU 94/2008[13], HG 1566/2008[14], OG 207 din 04/12/2008[15].
b. Actiunea cip-urilor biometrice a „inceput in pas de mars” in judetul Ilfov, de la 1 ianuarie, iar pana in iunie 2009 se urmareste extinderea sistemului informational biometric in toata tara.
c. Din decembrie 2008 a inceput in Romania emiterea unui nou model de permis auto de tip card, care contine de asemenea un cip electronic pe baza de cod de bare. Cip-ul contine date personale uzuale, date medicale, istoricul bolilor, contraventii rutiere etc. Actiunea a inceput fara o baza legislativa si fara o promovare corespunzatoare prin mass-media.
d. Pentru 1 ianuarie 2011 este programata introducerea noilor carti electronice de identitate cu cip.
Platforma-pilot-cobai informational va fi implementata in judetul Caras-Severin, de unde se va extinde proiectul si in celelalte judete[16]. Informatiile sunt memorate pe 2 suporturi: banda optica si circuit integrat de tip smartcard (cip). Datele inscrise nu pot fi sterse, ci se poate doar adauga la ele informatii, iar aceasta actiune o poate face nu numai Ministerul Internelor, ci si cel al Comunicatiilor![17] Exista asadar un drept discretionar asupra naturii si cantitatii informatiilor inscrise, intrucat nu este reglementat cine are dreptul sa inscrie, care sunt criteriile de selectie a ceea ce trebuie inscris si cea ar putea afecta imaginea sau confortul psihic al persoanei in cauza etc.
e. Abuzurile se extind si mai aberant prin legea 298 din 21 nov. 2008, care obliga pe furnizorii de servicii de comunicatii electronice sa pastreze orice convorbire telefonica, orice sms sau e-mail pe ultimile 6 luni si sa le puna la dispozitie, la solicitarea autoritatilor competente.[18]
f. Ingrijorator este faptul ca nici o lege sau norma nationala, europeana sau internationala nu garanteaza discretia, securitatea absoluta a datelor inscrise si nu prevede sanctiuni clare pentru cei ce le-ar utiliza in alte scopuri, sau ar comite erori tehnice sau neglijenta in securizarea datelor.
g. Pana in prezent doar Asociatia Civic Media[19] a semnalat si contestat abuzul acestor legi si incalcarea drepturilor omului, pe cand unii membrii „justitiari” ai societatii civile sunt preocupati mai departe si interesati obsesiv doar de scoaterea icoanelor din scoli…
3. Scopul cip-urilor RFID
Anuntate deja de doi ani, pasapoartele biometrice contin imaginea faciala si amprentele detinatorului. Cerute de Statele Unite, pasapoartele vor fi emise in premiera de Romania, in ciuda faptului ca unii experti, sustin ca este nevoie de doar patru ore pentru a decripta informatiile de pe cip[20].
Cip-urile RFID sunt menite sa inlocuiasca codul de bare de pe produsele din magazine si sa controleze „pozitiv” individul, cu intentia de a-l proteja si in scopul cresterii gradului de securitate al acestuia[21], insa nu s-au luat in seama in mod real si pericolele si vulnerabilitatea sistemului. Componentele si alte operatiuni electronice ale cip-ului biometric sunt deja mediatizate si se gasesc pe larg in literatura de specialitate[22].
3.1. Avantaje ale cip-urilor RFID
a. Din punct de vedere economic si comercial:
1. Usureaza, scurteaza si eficientizeaza considerabil procesul de productie.
2. Datorita capacitatii de stocare a cip-urilor, se reduce timpul de cumparare a produselor prin identificarea si livrarea rapida a acestora si ofera posibilitatea refacerii stocurilor in timp util.
b. Din punct de vedere militar:
1. Servesc cu mare precizie atingerea obiectivelor militare, precum si a celor de spionaj.
c. Din punct de vedere al evidentei, identificarii si ajutorului unei persoane in caz de urgenta:
1. Introducerea cip-urilor in pasapoarte este considerata o masura de siguranta in plus[23] de catre guvernele tarilor[24] care le-au introdus deja partial.
2. Conectarea la anumite baze de date publice nationale si internationale ofera in citeva minute toate informatiile vitale despre persoana careia i se scaneaza un document personal prevazut cu cip RFID.
3.2. Dezavantaje ale cip-urilor RFID
1. Informatiile din memoria cipului pot fi citite de catre orice cititor, nu doar de catre cele specializate[25]. Astfel, cu un simplu calculator performant, orice date, oricit de criptate ar parea, pot fi sparte[26] intr-un timp extrem de scurt (cel mult patru ore) [27] si chiar falsificate[28].
2. Controlul total asupra cetatenilor. Se va sti in orice clipa unde sintem, cu cine sintem, tranzactiile financiare, rutele de calatorie, timpul petrecut in anumite locuri si alte date, ce vor fi folosite dupa bunul plac al posesorilor acestor baze de date.
3. Cip-urile nu pot fi detectate de simturile fiziologice sau perceptia umana. Deci nu vor putea fi evitate.
4. Microcipurile implantate la animale au provocat cancer in aproximativ 10% din cazurile implanturilor. Tesutul cancerigen a aparut intotdeauna in jurul cipului RFID[29].
5. Cip-urile RFID sint sensibile la anumite tipuri de radiatii ori contactul cu surse incarcate cu electricitate.
6. Nu exista inclusa in cip-uri optiunea: Nu colecta date statistice despre mine.
7. Cel care va refuza cip-urile din varii motive, va fi lipsit de serviciile publice, care cer o identificare la baza de date, generand astfel o izolare si instrainare sociala. Deci persoanele fara cip nu exista.
8. Cip-urile sunt o sursa de informatie gratuita pusa la dispozitie pentru serviciile de spionaj la toate nivelurile, iar date personale pot fi deturnate in diferite scopuri sau facute publice fie din neglijenta, fie intentionat.
9. Cip-urile biometrice pot avea avantaje pe termen scurt, dar pe termen lung pot fi un pericol real. Ele compromit metodele existente de securitate pe baza celor 2 elemente introduse, folosind presupunerea ca ele nu sunt accesibile publicului, nici macar in mod criptat. De exemplu, daca ai o baza de date cu amprente si pentru a intra in sistem este nevoie de amprenta unei persoane, nu trebuie sa fie persoana acolo, poti sa iei din baza de date a politiei amprenta ei. In mod paradoxal, cip-urile biometrice diminueaza siguranta unei tari. Ele permit accesul pe baza pasaportului altcuiva, fara a fi nevoie ca el sa fie de fata. Nu te mai verifica nimeni fizic, totul se bazeaza pe sistem. De aceea, expunerea informatiilor digitale ale romanilor discretionar si fara nici un discernamant reprezinta o actiune fie inconstienta si iresponsabila, fie de tradare a propriilor cetateni.
10. Serviciul 112 permite gasirea locatiei telefonului. Oricand te poate localiza fara sa apelezi, numai datorita faptului ca telefonul primeste semnal. Acelasi lucru se poate extinde la cip-urile RFID.
11. Evidenta stricta a vietii personale la toate nivelurile elimina sansa de a repara o neglijenta, o greseala sau o neputinta de plata, de exemplu fata de o banca. Cazul americanilor cu dosar financiar. Daca uiti sa faci o plata, esti catalogat ca rau platnic toata viata. Nu mai primesti un imprumut, niciodata.
12. Monitorizarea prin satelit pe baza identificarii faciale reprezinta o amenintare la propria viata, daca luam in consideratie ghidarea rachetelor antipersoana prin satelit. O eventuala lovitura de stat omoara orice persoana cu ajutorul rachetelor ghidate dupa recunoastere faciala. Tehnic acest lucru este deja posibil. Deci cip-ul biometric poate servi si la terorism, ucideri si crima organizata.
13. Autentificarea biometrica se poate realiza si atunci cand persoana detinatoare a documentelor biometrice este moarta: este nevoie doar de mana sa, sau de un ochi, pentru a intra intr-un sistem. Astfel banii din cont, sau alte actiuni financiare sau administrative, care necesita informatii biometrice, se pot obtine doar daca ai cadavrul. Deci pericolul cip-urilor biometrice se prelungeste chiar si atunci cand omul este fara viata.
4. Opozitii si atitudini contra cip-urilor biometrice in lume
Luand in consideratie aspectele de mai sus, precum si din motive de etica civica sau etica a tehnologiei biometrice, unele institutii, persoane sau asociatii religioase, civice sau profesionale se opun vehement, cum ar fi: unii americani[30], sarbii[31], grecii[32], scotienii[33], alte tari occidentale, pilotii britanici[34] etc.
Introducerea cip-urilor este, fara indoiala, un scandal. „In toate aceste cazuri revolta nu trebuie privita ca o reactie provenita pe fondul unui fanatism religios, asa cum incearca sa o suceasca unele glasuri din presa, ci, mai intii de toate, ca o reactie de aparare impotriva unei inregimentari fortate intr-un sistem de supraveghere suspect”[35].
5. Omul redus de la imago Dei la un simplu numar sau cip electronic
Daca se respinge din motive de bioetica clonarea biologica, de ce nu s-ar respinge din aceleasi considerente si „clonarea electonica biometrica”, avand ca motivatie teologica invatatura Bisericii Ortodoxe despre antropologie.
Imago Dei in om dupa Sfintii Parinti este unitara atunci cand exclude orice conceptie substantialista despre „chip”, care consta in mod functional, practic, in manifestarea vietii sale spirituale, ca nevoie primordiala si centrala. Primatul vietii spirituale activeaza aspiratia fiintei noastre umane spre absolut, spre arhetipul ei divin (Origen), spre Dumnezeu.
Prin „Harul lui Hristos, prin dragostea lui Dumnezeu Tatal si prin impartasirea Sfantului Duh”[36], omul reuneste, in ipostasul sau creat, divinul si umanul, dupa chipul lui Hristos, adica „chipul Celui ceresc”[37], ajunge „la masura varstei plinatatii lui Hristos”[38] si astfel devine dumnezeu prin har. In acest sens spune Sfantul Vasile cel Mare ca „omul este o faptura care a primit porunca sa devina Dumnezeu”[39], adica „chip al Chipului” – eikon Eikonos.
Deci omul are un destin hristologic, intrucat originea (αρχιν) lui este in Hristos, Care este Chipul, icoana lui Dumnezeu. Omul real „s-a nascut atunci cand Hristos a intrat in viata si s-a nascut”[40], iar ziua nasterii lui Hristos „este zi de nastere a umanitatii”[41]. Omul este alcatuit teologic, iar chipul sau are o valoare teologica, hristica, si nu il putem amaneta sau imprumuta, sau permite sa fie folosit fara voia si libertatea noastra.
Valoarea ontologica a omului nu consta, sau nu se afla in el insusi, inteles in mod autonom, cum sustin teoriile materialiste, in suflet, minte, intelect, sau exclusiv in persoana omului, cum sustin sistemele filozofice contemporane, ci in Arhetipul lui. De vreme ce omul este o icoana, existenta lui reala nu e determinata de elementul creat din care este facuta icoana, sau din voia lui libera, ci de Arhetipul (Modelul) ei necreat. Omul este inteles astfel de Parintii Bisericii “in mod ontologic numai ca fiinta teologica. Ontologia lui este iconica”[42].
A permite ca chipul nostru sa fie „clonat electronic” si inregimentat in cip-uri, iar apoi manipulat dupa bunul plac al cuiva, inseamna a „amaneta” ceea ce nu ne apartine si a reduce identitatea noastra iconica, care este unicat, la un numar intr-o bucata de plastic.
Aceasta este ca si cand ai folosi o icoana ca placa video, sau hard disc… Din punct de vedere moral este un sacrilegiu, sau cel putin o desacralizate, intrucat se petrece o coborare a dimensiunii spirituale, respectiv a chipului iconic uman, intr-o folosinta strict materiala si terestra. Or, chipul nostru apartine arhetipului divin, adica lui Dumnezeu.
Deci cip-urile biometrice, in acest context, contravin invataturii biblice si patristice despre antropologia crestina, intrucat reduc, circumscriu, deci marginesc chipul/icoana fiintei umane la o simpla tehnologie si suport electronic de emitatoare si implanturi.
6. Propuneri si perspective
Lasand la o parte orice panica si tulburare, care nu fac cinste crestinilor, refuzul in masa al unor experimente pe care Guvernul Romaniei le aplica in serie[43] ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne intrebam daca ne mai simtim, sau mai suntem considerati si tratati ca persoane umane, ori ca o simpla marfa, pe care se poate pune o eticheta, cip-uri etc.
Nimeni din Guvern, nu s-a gandit sa supuna aceasta tema dezbaterii publice, ca o problema de etica cetateneasca sau de etica biometrica a tehnologiei moderne[44], asa cum s-ar cuveni unei tari democratice, la care se pare ca suntem doar figuranti.
Propun ca implementarea privind cip-urilor biometrice sa fie amanata, pana ce aceasta problema va fi dezbatuta public.
Sf. Sinod al BOR sa initieze toate demersurile legale pe langa organismele responsabile, pentru a nuanta legile privind pasapoartele si alte documente personale, in raport cu convingerile stiintifice, religioase sau morale ale cetatenilor.
Pana atunci sa se respecte legislatia actuala, privind noile carti de identitate, respectiv Ordinul 1190 din 31 iulie 2001 al Ministerului de Interne, care mentioneaza ca „persoanele care refuza cartea de identitate din motive religioase“ primesc buletine de tip vechi[45]. La fel, HG 978/2006 privind fotografiile de pasaport, care da posibilitatea personalului monahal ca „fotografia sa poata fi realizata cu capul acoperit, din motive religioase”.
Prin opozitia fiecaruia, prin trezirea unei solidaritati de constiinta crestina la nivel national, putem cere legiuitorului sa abroge noile legi din domeniul actelor electronice de identitate, sau sa le aplice diferentiat, fara ca aceasta sa conduca la un regim discriminatoriu din punct de vedere politic, economic sau al serviciilor sociale.
Personal cred ca introducerea cip-urilor este neconstitutionala si antidemocratica, intrucat nu s-a realizat prin dezbatere publica nationala si incalca flagrant “drepturile omului” prevazute in Constitutia Romaniei[46] si in alte legi internationale[47].
Am convingerea ca Sf. Sinod va interveni la forurile legislative in acest sens, pentru a linisti problemele de constiinta ale credinciosilor BOR, si va demara conceperea unei doctrine sociale[48], care sa reglementeze moral relatia Bisericii cu lumea la toate nivelurile. Dupa parerea mea, aceasta ar pune capat oricaror speculatii, precum si unor substituiri si interventii singulare, referitoare la cip-urile biometrice si nu numai, care apar pe alocuri in cuprinsul Patriarhiei Ortodoxe Romane.
Pr. Prof. Dr. Mihai VALIC
Universitatea “Al. I. Cuza”, Iasi,
Facultatea de Teologie Ortodoxa
„Dumitru Staniloae”
21 ianuarie 2009,
la pomenirea Sfintilor Mucenici
Maxim Marturisitorul si Neofit
NOTE:
[1] Prescurtare de la Radio Frequency Identification Device.
[2] Toate datele despre Acordul Schengen, inclusiv descrierea Centrului SIS (Schengen Informational System) din Strasbourg, sunt descrise pe larg in I Simfonia tou Senghen, To Pontiki, Athena, 1997, editia a II-a, lucrare oficiala ce contine textul integral al Acordului, interventia de protest Van Outrive si legea “Pentru protectia persoanei la prelucrarea datelor cu caracter personal”, votata de parlamentul elen in martie 1997.
[3] Vezi http://consilium.europa.eu/prado/RO/1611/docHome.html.
[4] Vezi Pr. Dr. Mihai Valica, Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, Andreea Bandoiu, Cristian Popescu, Teologie sociala, Ed. Christiana, Bucuresti, 2007.
[5] www.calauzaortodoxa.ro
[6] Vezi Apocalipsa 13, 16-17.
[7] Vezi www.calauzaortodoxa.ro, comunicatul, p. 1.
[8] Unele concluzii sunt trase si in urma unor discutii personale avute cu parintele Justin, dupa publicarea comunicatului cunoscut.
[9] Idem, ibidem.
[10] Vezi Pr. dr. Ioan Mircea, Apocalipsa, Ed. Harisma, Bucuresti, 1995, pp. 213-235; Mircea Vlad, Apocalipsa 13 - Sfarsitul libertatii umane, la adresa: http://www.razboiulnevazut.org/carte.php?id=97.
[11] Vezi http://ec.europa.eu/prelex/detail_dossier_real.cfm?CL=en&DosId=189152;
http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/04/st06/st06406-re01.en04.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:385:0001:0006:EN DF
[12] Vezi Opinion 3/2005 on implementing the Council Regulation (EC) No 2252/2004 of 13 December 2004 on standards for security features and biometrics in passports and travel documents issued by Member States (Official Journal L 385 , 29/12/2004 P.1 - 6).
[13] Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 485 din 30/06/2008.
[14] Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 842 din 15/12/2008.
[15] Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 831 din 10/12/2008.
[16] Vezi OGU 184/2008.
[17] Vezi Norme metodologice ale OGU 69/2002.
[18] Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 780 din 21.11.2008.
[19] Asociatia Civic Media, prin presedinte fondator Victor Alexandru Roncea, cu sediul in Bucuresti, web www.civicmedia.ro, e-mail office@civicmedia.ro, in temeiul disp. art. 1 pct. 1 si 7 din legea nr. 554/2004 formuleaza contestatie impotriva disp. Hotararii de Guvern nr. 1566/2008 din 25/11/2008 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 557/2006 privind stabilirea datei de la care se pun in circulatie pasapoartele electronice, precum si a formei si continutului acestora. Vezi pe larg http://victor-roncea.blogspot.com/2009/01/in-al-11-lea-ceas-civic-media-contestat.html.
[20] Vezi RFID http://www.technovelgy.com/ct/Technology-Article.asp?ArtNum=20;
http://epic.org/privacy/rfid/ (exemple de RFID cu probleme) ; http://www.darknet.org.uk/2008/06/hackers-crack-london-tube-oyster-card/ (RFID spart).
[21] Vezi fundamenatrea legilor mai sus mentionate.
[22] Vezi 1. E. Bowman, ‘Everything You Need to Know About Biometrics’, Identix, 2000. 2. A. Bromme, A Classification of Biometric Applications Wanted by Politics: Passports, Person Tracking, and Fight against Terror, Kluwer, BV Deventer, The Netherlands, 2002, pp. 207-19. 3. M. Foucault, Discipline and Punish: The Birth of the Prison, Penguin, 1979. 4. K. A. Gates, ‘Wanted Dead or Digitized: Facial Recognition Technology and Privacy’, Television and New Media, Vol. 3, No 2 May 2002, pp. 235-38. 5. D. Lyon, Theorizing Surveillance: The Panopticon and Beyond, Willan Publishing, 2006. 6. P. H. O’Neil, Complexity and Counterterrorism:Thinking About Biometrics, Taylor & Francis, 2005, pp. 547-66. 7. Pravoslavni Episkop Žički, ‘Svetom Arhejerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve’, Blagovesnik Žički, 2006. 8. J. Tasić, ‘Protiv Velikog Brata’. DANAS 16.-17. december 2006. 9. J. D. Woodward, Biometrics: A Look at Facial Recognition, RAND, 2003. PUBLIC POLICYANALYSIS WBSO; http://www.rfidnews.org/http://ifile.it/10gd7ji/3540710183.zip; http://www.filefactory.com/file/295b26/n/1596931949_rar; http://www.filefactory.com/file/2f269a/.
[23] Contine 50 de elemente de siguranta, cu 18 mai mult decat actele actuale. Vezi http://www.frontnews.ro/social-si-economic/eveniment/pasaportul-biometric-cea-mai-noua-arma-a-romaniei-impotriva-comertului-de-infractionalitate-19018.
[24] Malaiezia in 1998, Irlanda, Japonia, Pakistan, Germania, Portugalia, Polonia, Spania in 2006, Marea Britanie, Australia si SUA in 2007, Serbia si Coreea in 2008, Romania in 2009. Numai Romania implementeaza sistemul complet si fara rezerve.
[25] Din acest moment, posesorul de buletin / pasaport / carnet de conducere / card de sanatate / card de credit, care contine cip devine cea mai usoara prada in fata oricui are un cititor de cipuri RFID si un calculator.
[26] Pasaport biometric spart in 2008 in UK. De atunci UK si Irlanda contesta cip-urile biometrice. Vezi http://www.gss.co.uk/news/2008/04/?&id=4988; http://www.guardian.co.uk/technology/2006/nov/17/news.homeaffairs
[27] Vezi http://www.darknet.org.uk/2008/06/hackers-crack-london-tube-oyster-card/ (RFID spart).
[28] Vezi http://omroep.vara.nl/tvradiointernet_detail.jsp?maintopic=424&subtopic=38690; http://www.theregister.co.uk/2006/08/04/cloning_epassports/
[29] Vezi K. Albrecht, Microchip-Induced Tumors in Laboratory Rodents and Dogs: A Review of the Literature 1990-2006.
[30] Vezi Electronic Frontier Foundation si de CASPIAN, doua organizatii din SUA lupta pentru libertatea individuala in fata masurilor de urmarire si control electronic impuse de guverne. Katherine Albrecht este fondatoarea si presedinta CASPIAN (Grupul consumatorilor care sunt impotriva invadarii intimitatii de catre supermarketuri – Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering) si autoare a lucrarii „Cipurile-spion: Cum planuiesc mega-corporatiile si guvernul sa va urmareasca orice miscare cu RFID” (Spychips: How major corporations and government plan to track your every move with RFID). ; La un pas de Semnul Fiarei, un documentar de Katherine Albrecht: http://video.google.co.uk/videoplay?docid=-2029681589148358971&hl=en
[31] Western Balkans Security Observer English Edition (Western Balkans Security Observer English Edition), issue: 4 / 2007, pages: 6268, on www.ceeol.com.
[32] Vezi Comunicatul Sfantului Munte Athos catre poporul ortodox: http://victor-roncea.blogspot.com/2009/01/crestini-organizati-va-formular-de.html; parlamentul scotian respinge noile carduri de identitate cu cip RFID.
[33] Parlamentul scotian a votat impotriva propunerii guvernului Marii Britanii de a emite carduri cu cip de tip RFID. Masura nu are nici un efect legislativ insa membrii parlamentului scotian au opinat ca aceste noi carti de identitate nu vor scadea criminalitatea si nici nu vor creste securitatea cetatenilor, in schimb vor afecta puternic drepturile civile. Parlamentarul Fergus Ewing a declarat in fata parlamentului local ca guvernului nu-i poate fi acordata increderea ca va pastra in siguranta datele stocate pe cipuri si ca intreaga investitie de 5 miliarde de lire sterline este o teribila risipa care ar putea fi folosita mult mai eficient in alte scopuri.
[34] Vezi http://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-simpla-masura-de-securitate/; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita noilor carduri de identitate cu cip RFID
[35] Citat in http://savatie.wordpress.com/2009/01/15/scandalul-cip-urilor/
[36] 2 Cor 13, 14; Rom 16, 24.
[37] 1 Cor 15, 49.
[38] Efeseni 4, 14. Majoratul omului coincide cu hristificarea lui (christopoiesis).
[39] Paul Evdokimov, Femeia si mantuirea lumii, Ed. Christiana, Bucuresti, 1995, p. 51.
[40] Sfantul Nicolae Cabasila, Despre viata in Hristos 4, PG 150, 604A.
[41] Sfantul Vasile cel Mare, La Nasterea lui Hristos 6, PG 31, 1473A.
[42] Panayotis Nellas, Omul – animal indumnezeit. Perspective pentru o antropologie ortodoxa, Ed. Deisis, Sibiu 2002, p. 69.
[43] Vezi vaccinarea cu Gardasil, „anexarea si livrarea” Romaniei la UE fara referendum, legea 298 din 2008, cip-urile biometrice etc., actiuni care arata dispretul alesilor nostri fata de cetateni si o privare a libertatii noastre de opinie si de actiune in perfecta armonie cu Constitutia Romaniei.
[44] Vezi BITE (http://www.biteproject.org/) – research and to launch public debate on bioethics of biometric technology; http://www.cssc.eu/media_coverage.php:
[45] Din pacate, actul este de circulatie interna si este inaccesibil pentru public.
[46] Vezi art.26: Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si viata privata. Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri; art. 28: Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Vezi si art. 53 si 148.
[47] Art. 1 din Declaratia universala a drepturilor omului spune ca toate fiintele se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Art. 12. Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare in viata sa personala, in familia sa, in domiciliul lui sau in corespondenta sa, nici la atingeri aduse onoarei si reputatiei sale. Orice persoana are dreptul la protectia legii impotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.
[48] Vezi Mihai Valica, Eine heutige Philanthropiewissenschaft und Diakonietheologie im Kontext der Orthodoxen Lehre und der Tradition der Rumänisch-Orthodoxen Kirche, lucrare de doctorat, Freiburg 2007; Mihai Valica, Pavel Chirila, Andreea Bandoiu, Cristian Popescu, Teologie sociala, Ed. Christiana, Bucuresti

Acatiste

Acatiste speciale

Acatistul Maicii Domnului Vindecatoarea de cancer

Acatistul Maicii Domnului - la icoana sporirea mintii